Abreviatures i símbols
 

advocat -ada

 
[s. XIV; del ll. advocatus, íd.]
 
m i f 1 DR 1 Persona que té com a professió de donar parer sobre qüestions de dret i de defensar interessos d'altri, especialment en causes i judicis davant els tribunals.
  
2 advocat defensor Advocat que defensa un litigant, especialment en un procés penal.
  
3 advocat de la ciutat (o de la universitat) HIST Als Països Catalans, jurista que s'encarregava de la defensa dels interessos d'una corporació municipal i de la protecció dels seus privilegis.
  
4 advocat del diable CATOL Nom popular del fiscal promotor de la fe en les causes de canonització.
  
5 advocat del diable fig Defensor d'una mala causa.
  
6 advocat de l'estat Llicenciat en dret que ingressa per oposició en un cos especial de l'administració pública i que té com a missió d'assessorar els diversos òrgans centrals i provincials d'aquesta, la defensa de l'estat en els processos judicials i també tenir cura de la liquidació d'alguns tributs.
  
7 advocat del general (o de la generalitat) HIST Cadascun dels dos advocats assessors de què disposava la diputació del general o generalitat de Catalunya des de les corts del 1413.
  
8 advocat dels pobres HIST Advocat que assegurava gratuïtament la defensa de les persones que no podien pagar honoraris.
  
9 advocat d'ofici Advocat designat per un jutge o per un tribunal per a defensar el litigant que ha estat declarat legalment pobre, o bé el que ha de sol·licitar aquesta declaració judicial i el que, pel fet d'haver estat iniciat un procés contra seu, ha de designar advocat que el defensi i no ho fa voluntàriament.
  
10 advocat fiscal HIST Fiscal d'algunes cúries episcopals i de determinats organismes de la corona catalanoaragonesa (consell d'Aragó, audiència de Mallorca, generalitat de Catalunya, etc.).
 
2 fig 1 Persona que parla en defensa d'altri, defensor, intercessor.
  
2 esp CATOL Dit de la Mare de Déu i, per extensió, de determinats sants a qui la devoció popular atribueix poder damunt determinades necessitats.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda