Abreviatures i símbols
 

alcalde

 
[1315; de l'àr. al-qâḍī 'jutge', aplicat en cat. antigament als jutges dels moros i més tard pres del cast. com a substitut de conseller1, jurat en cap o batlle, amb l'antecedent dels moriscos catalans]
 
m i f 1 DR ADM 1 President de l'ajuntament de cada municipi.
  
2 alcalde de barri Persona nomenada per l'alcalde per al regiment de nuclis de cases de barriades separades de la població o per al regiment dels districtes urbans en les ciutats que ho exigeixen.
  
3 alcalde pedani Alcalde que presideix una entitat local menor.
  
4 tinent d'alcalde En els municipis de més de dos mil habitants, regidor de l'ajuntament nomenat per l'alcalde per a exercir funcions delegades.
 
2 HIST 1 alcalde del crim Un dels noms que rebien els ministres de la sala del crim en les audiències creades al començament del segle XVIII per Felip V als Països Catalans.
  
2 alcalde major Nom amb el qual també fou designat el tinent corregidor en la nova planta establerta per Felip V als Països Catalans.
 
3 ball (o sardana) de l'alcalde FOLK Ball comú a moltes localitats dels Països Catalans que consistia en una dansa, encapçalada per l'alcalde o batlle de la localitat, en la qual prenia part tota la població.
 
4 tenir el pare alcalde fig Tenir influències o bons padrins.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda