Abreviatures i símbols
 

ball

 
[de ballar]
 
m 1 Acció de ballar.
 
2 DANSA 1 Seguit de passos, de salts, de gests o de posicions ordenats d'acord amb un ritme de cançó, una tonada instrumental o un simple acompanyament de percussió.
  
2 ball agafat Ball de ballador i balladora, l'un davant l'altre, ell subjectant-la amb el braç dret per la cintura i amb l'esquerre sostenint-li la mà dreta, mentre que ella descansa el braç esquerre damunt el braç dret d'ell.
  
3 ball de bastons Forma de ball en què els balladors duen a les mans bastons, que fan sonar amb cops ritmats d'acord amb la melodia que sona i combinats amb les evolucions del cos.
  
4 ball de saló Denominació aplicada a diversos balls de parella, com el vals, el tango, el txa-txa-txa, etc., que no formen part de les danses tradicionals i folklòriques i són habituals en festes i celebracions.
  
5 ball pla Forma de ball de parelles, potser la més típica del Principat, de compàs ternari, que es caracteritza per un punteig suau, per un moviment dels peus lliscant a poca distància de terra i per l'absència de salts.
  
6 ball robat Ball en què els espectadors o els balladors poden prendre la balladora de qualsevol company.
  
7 ball rodó Forma de ball col·lectiu en el qual els balladors, formant rodona i agafats de les mans, van voltant en un sol sentit o bé alternant tots dos sentits.
  
8 som al ball, i hem de ballar col·loq Expressió que hom diu per indicar que s'han d'afrontar les situacions difícils mentre no n'arriba la solució.
 
3 DANSA Composició musical o ordenació de moviments formant un tot determinat per a ésser ballat.
 
4 Reunió de persones amb la finalitat de ballar.
 
5 1 Lloc públic on es reuneix gent per ballar.
  
2 Comparsa de gent que executa una dansa en festes majors, processons, etc.
 
6 fig Conflicte, situació difícil o que exigeix molta activitat. En bon ball t'has ficat.
 
7 ball de Sant Vito PAT Corea.
 
HOM: vall.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda