Abreviatures i sÝmbols
 

barca

 
[s. XIII; del ll. td. barca, potser hispÓnic]
 
f 1 MAR 1 Embarcaciˇ menor, normalment de fusta, moguda per mitjÓ de veles, de rems o de motor, emprada especialment per a pescar, i tambÚ per a navegar a distÓncies curtes.
  
2 barca aturada no guanya nolis Refrany que es diu per a avisar dels mals resultats de la inacciˇ.
  
3 barca cisterna Embarcaciˇ menor constru´da per al transport d'aigua dolša i que era emprada per a fornir-ne als vaixells.
  
4 barca de mitjana Barca de cabotatge, tÝpica de les costes catalanes, amb la roda de proa arquejada i coronada pel cap de mort, i un velam format per dues llatines (mestra i mitjana) i una pollacra.
  
5 barca de panescalm Panescalm.
  
6 barca nua Barca sense arboradura ni cap element que sobresurti del ras de l'orla.
  
7 barca solera Rai.
 
2 HIST Empresa armadora, propietÓria d'un vaixell, que sota la forma de parts (habitualment setzens) contractava, d'una banda, amb un noliejador, i, d'altra banda, amb el seu personal (anomenat la gent) el transport de mercaderies.
 
3 ANAT ANIM Estern dels ocells.
 
4 CONSTR Barra longitudinal de l'armadura d'una biga de formigˇ armat doblegada pels extrems.
 
5 LIT┌RG Naveta.
 
6 PAST Post llarga amb una vora de mig pam d'alšÓria per a dur pastissos.
 
7 TECNOL Mena de recipient metÓlĚlic en forma de plata disposat a la part inferior de certes mÓquines i de certs mecanismes per a recollir el lÝquid refrigerant, l'oli de greixatge, etc.
 
8 T╚XT Caixa, generalment d'acer inoxidable, que contÚ el bany on sˇn immergides les peces de roba o les troques de fil en les operacions del tint, etc.
 
9 barca de pas (o simplement barca) TRANSP Transbordador fluvial emprat per al pas de viatgers, de mercaderies, de vehicles i de bestiar en indrets on no hi ha pont.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda