Abreviatures i símbols
 

blat

 
[s. IX; probablement del cèlt. blato- 'farina' en les llengües britòniques, 'gra per a moldre' en el cèlt. continental, del cèlt. comú mlato- 'mòlt, per a moldre']
 
m 1 1 BOT AGR Gènere de plantes herbàcies anuals de la família de les gramínies (Triticum sp), de fulles linears, de tija erecta, fistulosa o plena, i de flors agrupades en espigues terminals, representades especialment pel blat comú o blat xeixa (T. aestivum), conreades pel seu gra, base de la fabricació del pa.
  
2 El gra del blat. Dos sacs de blat.
  
3 pl ant Cereals.
  
4 blat d'aresta negra AGR Qualsevol de les varietats de blat dur proveït d'arestes negres.
  
5 blat pintat (o rossí) AGR Varietat de blat amb grans de coloració vermellosa.
  
6 blat tosell (o escuat, o reniu) AGR Qualsevol de les varietats de blat xeixa amb les espigues desproveïdes d'arestes.
  
7 no diguis blat que no sigui al sac i ben lligat Refrany que vol dir que no s'ha de confiar en l'èxit d'una cosa fins que no sigui segur, fins que no s'hagi esdevingut.
 
2 blat bord BOT Planta herbàcia anual de la família de les gramínies (Aegilops triuncialis), amb espigues llargues i primes, que habita sobretot a les vores de camins.
 
3 BOT/AGR 1 blat de moro (o blat indi, o dindi, o de l'Índia, o de les Índies) Gran planta herbàcia anual de la família de les gramínies (Zea mays), de tija o canya dreta i nuosa acabada en un plomall i de fulles alternes lanceolades d'un verd intens, anomenada també moresc, panís i dacsa.
  
2 blat de moro El gra del blat de moro. Donar blat de moro a les gallines.
 
4 blat negre BOT Fajol.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda