Abreviatures i símbols
 

cadira

 
[1043; del ll. cathĕdra, íd., pres del gr. kathédra 'seient', amb canvi de l'accentuació del ll. cl. cáthedra per la del ll. vg. catédra]
 
f 1 MOBL 1 Seient individual amb respatller, generalment amb quatre petges i, a vegades, amb braços.
  
2 cadira de boga Cadira amb el seient fet de boga.
  
3 cadira de braços (o de repòs) Cadira amb barres laterals per a descansar-hi els braços, sovint amb el seient encoixinat.
  
4 cadira de frare Cadira de braços amb el seient i el respatller de cuir clavetejat.
  
5 cadira de rodes MED Cadira de braços, encoixinada o de pell flexible, sovint plegable, amb rodes fixades als petges, apta per a asseure-hi i transportar-hi impedits.
  
6 cadira plegable (o plegadissa, o de tisora) Cadira en què cada parell de petges s'encreua en forma d'aspa, sovint amb el seient de tela o flexible, apta per a plegar-se.
  
7 cadira elèctrica DR PEN Artifici en forma de seient emprat per a executar els condemnats a mort mitjançant una descàrrega elèctrica.
  
8 cadira gestatòria CATOL Seient construït damunt un baiard, apropiat perquè el portin entre dotze homes, usat pel papa en algunes solemnitats; fou abolida per Pau VI.
  
9 escalfar cadires desp Fer visites llargues, enutjoses.
  
10 escalfar cadires desp Passar el temps, l'estona, seient, sense fer res.
  
11 s'hi poden llogar cadires (o n'hi ha per a llogar-hi cadires) hiperb Ponderació de com és de curiós, d'increïble, d'inaudit, quelcom.
 
2 cadira de pastor BOT Eriçó.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda