Abreviatures i sÝmbols
 

carÓcter

 
[s. XIV; del ll. character, -ēris 'ferro de marcar el bestiar; la mateixa marca; estil', i aquest, del gr. karaktḗr 'gravador; marca; tret distintiu', der. del verb kharßttō 'marcar, fer una incisiˇ']
 
m 1 1 Signe trašat, imprŔs o gravat al qual hom dˇna un significat. CarÓcters cune´formes. Escriure en carÓcters arÓbics, romans, grecs. CarÓcters d'impremta.
  
2 Signe mÓgic, cabalÝstic, talismÓ.
  
3 bon (o mal) carÓcter d'una lletra Dit del dibuix del signe grÓfic ben (o mal) trašat.
  
4 carÓcter tipogrÓfic GR└F Tipus.
 
2 1 Tret distintiu, qualitat pr˛pia que distingeix una persona, un organisme, una cosa, d'altres.
  
2 Suma d'aquests trets. Els carÓcters generals d'una famÝlia. El carÓcter d'un poble, d'una raša. Aquesta suposiciˇ tÚ tots els carÓcters de la veritat.
  
3 Tret o trets dominants en la fisonomia moral d'una persona. Tenir bon carÓcter, mal carÓcter. Un carÓcter irascible, orgullˇs.
  
4 LIT Personatge creat per un dramaturg, un novelĚlista, etc., considerat com a exemple tÝpic d'un tret moral determinat.
  
5 PSIC Conjunt de trets individuals adquirits sota la influŔncia de les pressions ambientals i educacionals, expressats en formes peculiars de conducta.
 
3 Individualitat, especialment marcada per l'excelĚlŔncia, la forša o l'originalitat. El Romanticisme fou una Ŕpoca abundant en carÓcters. ╔s tot un carÓcter. No tenir carÓcter.
 
4 INFORM Cada un dels signes d'un repertori acceptat per convenciˇ que sˇn clarament reconeguts i que contenen informaciˇ, tant si es presenten agrupats (generalment en seqŘŔncia) com a´llats.
 
5 amb carÓcter de loc prep En qualitat de. AnÓ a Roma amb carÓcter d'ambaixador.
 
6 carÓcter sacramental TEOL Efecte que produeixen els sagraments del baptisme, la confirmaciˇ i l'orde, definit com un senyal espiritual i inesborrable que s'imprimeix en l'Ónima i que no permet de repetir-los en la mateixa persona.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda