Abreviatures i símbols
 

carro

 
[s. XIV; del ll. carrus 'carro de quatre rodes', d'origen gal]
 
m 1 1 Vehicle per a transportar càrrega que consisteix en un marc o caixa proveït d'una perxa o de dues vares on van enganxats els animals i d'un fusell fixat a la part inferior, als extrems del qual giren lliures dues rodes.
  
2 para el carro! fig i col·loq Expressió amb què hom demana a algú que no continuï dient coses improcedents en un moment de furor.
  
3 perquè el carro marxi, cal untar les rodes fig Frase que significa que per a obtenir alguna cosa cal donar diners o fer presents.
 
2 AGR Carret.
 
3 FOLK Carruatge gros decorat amb personatges simbòlics, amb disfresses, etc., que figura en les mascarades, les cavalcades, etc. Els carros que desfilaven a la rua.
 
4 HIST 1 Carruatge lleuger per a la guerra, les desfilades, etc., obert per darrere, tirat per dos cavalls o per quatre i en el qual el conductor es tenia dret.
  
2 fig El carro del Sol, de l'Aurora.
  
3 carro de dos cavalls Biga2.
  
4 carro de quatre cavalls Quadriga.
  
5 carro falçat Carro que era emprat en el combat i que tenia les rodes guarnides de falçs per a destrossar els enemics al seu pas.
 
5 1 TECNOL Òrgan d'una màquina dotat de moviment de translació, destinat a transportar una eina, un element, etc., d'un lloc a un altre de la màquina.
  
2 carro alimentador de paper OFICINA En les màquines d'escriure i en les impressores, corró metàl·lic revestit de cautxú en què se subjecta el paper per a escriure.
 
6 carro de combat ARM Tanc.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda