Abreviatures i símbols
 

cola1

 
[1736; del gr. kólla 'goma']
 
f 1 1 QUÍM IND Aiguacuit i, en general, qualsevol substància adhesiva emprada per a enganxar; segons la matèria d'on és obtinguda hom parla de cola de pells, d'ossos, de conill i de peix.
  
2 cola de contacte (o d'impacte) Adhesiu a base de neoprè que hom aplica prèviament a les dues superfícies a enganxar, les quals, passats uns minuts, s'adhereixen fortament per simple contacte.
  
3 cola de fuster FUST Substància adhesiva emprada en fusteria per a enganxar peces de fusta, aplacar fulloles i collar metxes als respectius allotjaments en portes, bastiments, etc.
  
4 cola de pintor PINT Mucílag obtingut en fred per hidròlisi de midons o farines de diferents procedències, tractats amb lleixiu d'hidròxid sòdic o amb clorurs de manganès, zinc o calci.
 
2 TÈXT Compost de diverses substàncies, la majoria amilàcies, que després de cuites serveixen per a aprestar els fils d'ordit i n'augmenten la resistència.

 

cola2

 
[d'una llengua africana oriental]
 
f 1 BOT/FARM Gènere de plantes arbòries de la família de les esterculiàcies (Cola sp), dues espècies de la qual són conreades per la llavor (la nou de cola), rica en cafeïna i teobromina.
 
2 ALIM Beguda carbònica en la qual són utilitzats extrets de cola.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda