Abreviatures i símbols
 

colònia1

 
[del ll. colōnĭa, íd.]
 
f 1 1 Establiment fundat per un cert nombre d'habitants d'un país que van a poblar una terra allunyada d'aquell, amb el qual continuen vinculats.
  
2 HIST A l'antiguitat fenícia i grega, establiment de caràcter fonamentalment comercial fundat com a base d'intercanvi.
  
3 HIST A Roma, grup de ciutadans o d'aliats que, sota l'autoritat del senat (i després, de l'emperador), creaven una ciutat en territori conquerit.
  
4 A Roma, lloc on s'establia la colònia.
  
5 A les èpoques moderna i contemporània, territori dels països descoberts sotmesos a un domini polític i administratiu i a una explotació econòmica per part d'una potència.
 
2 Conjunt d'individus d'un mateix país que habiten en una població estrangera. La colònia catalana de Mèxic.
 
3 Gent que s'estableix en un lloc despoblat del seu propi país.
 
4 1 Conjunt d'instal·lacions, separades de la població i amb una certa importància, on hom ha bastit dependències i serveis.
  
2 colònia industrial Conjunt d'instal·lacions industrials separat dels nuclis de població, amb cases per a obrers i encarregats, església, escola, economat i altres dependències.
 
5 1 Conjunt de persones que passen una temporada, amb fins generalment d'estiueig, en un lloc que no és l'habitual de residència.
  
2 pl Conjunt d'activitats educatives i d'esplai dirigides per mestres o monitors, sovint destinades a complementar l'acció educativa de l'escola, normalment en cases especialitzades.
 
6 BOT 1 Conjunt d'individus d'una mateixa espècie, relacionats entre ells per peduncles gelatinosos, mucílag, etc., que componen individus de diverses generacions i presenten una forma característica.
  
2 p ext Coixins de molses, sovint originats d'un mateix protonema.
 
7 GEOBOT Població vegetal situada poc o molt lluny de l'àrea principal de les espècies que la componen.
 
8 MICROB Massa de cèl·lules bacterianes originades per la reproducció d'un bacteri aïllat en un medi de conreu sòlid o fins i tot líquid.
 
9 1 ZOOL Conjunt d'individus pertanyents a una mateixa espècie que resten anatòmicament units per a formar una individualitat de l'ordre superior.
  
2 APIC Unitat social que formen les abelles.
 
co_lò_ni_a.

 

colònia2

 
[del nom de Colònia (Alemanya), on primer es fabricà (cf. it. acqua di Colonia, fr. eau de Cologne, al. Kölnischwasser, angl. cologne water)]
 
f PERFUM Aigua de Colònia.
 
co_lò_ni_a.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda