Abreviatures i símbols
 

consell

 
[s. XIV; del ll. consilium 'deliberació, consulta, consell'; en cat. el mot es confongué amb el ll. concilium 'reunió, assemblea', sobretot perquè consilium també havia tingut el sentit de 'reunió consultiva']
 
m 1 1 Manifestació de parer sobre allò que altri ha de fer. Donar un consell a algú. Escoltar, seguir, els consells del pare. Demanar consell a algú.
  
2 consell genètic GEN Pronòstic en termes de risc de transmetre malalties d'origen genètic a la descendència.
  
3 consells evangèlics CATOL Màximes evangèliques (la pobresa, la castedat i l'obediència considerades com a ideals de vida cristiana) que l'Església Catòlica no considera categòriques com els preceptes i els manaments, sinó solament com a recomanacions de mitjans eficaços per a una més alta perfecció espiritual.
  
4 la nit porta consell Frase que ensenya que, després de dormir, les coses es veuen d'una altra manera.
  
5 persona de (bon) consell Persona capaç de donar un bon consell.
  
6 prendre consell de (algú) Consultar (algú).
 
2 1 Reunió de persones encarregades de discutir i de resoldre qüestions importants.
  
2 DR ADM HIST Òrgan administratiu col·legial amb funcions consultives i també jurisdiccionals o deliberatives i executives. Consell de ministres. Consell d'estat. Consell escolar.
  
3 consell d'administració DR MERC DR ADM Òrgan permanent i col·legiat de les societats anònimes que té per funció llur gestió i representació.
  
4 consell de comú DR ADM Consell municipal, especialment el de les parròquies o comuns andorrans, format per dos cònsols (el major i el menor) i vuit consellers.
  
5 consell de guerra DR MIL Tribunal militar.
  
6 consell de parròquia DR ADM Consell de comú.
  
7 consell de quart DR ADM Òrgan administratiu col·legiat dels quarts de les parròquies andorranes d'Andorra la Vella, Ordino, la Maçana i Sant Julià de Lòria.
  
8 consell de redacció PERIOD Comitè que s'encarrega d'establir la línia editorial d'una publicació periòdica, definir el sumari de cada edició, fixar-ne les seccions i la periodicitat, etc.
 
3 Sessió d'un consell, especialment municipal.
 
4 Edifici o local de reunió d'un consell.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda