Abreviatures i sÝmbols
 

control

 
[1917; del fr. contr˘le 'verificaciˇ', de l'ant. contre-r˘le 'registre doble per a verificaciˇ recÝproca', der. de r˘le 'registre', del ll. vg. td. rotŭlus 'rotllana']
 
m 1 1 Acciˇ de controlar o de controlar-se. Dur, portar, el control d'una cosa. Posar sota control (o sota el control) d'alg˙. Control de naixements. Control de qualitat. Aviat perds el control.
  
2 AUTOM CIBERN Conjunt d'operacions orientades a supervisar l'estat d'un sistema (vehicle, mÓquina, procÚs industrial, etc.) per a reduir-ne o anulĚlar-ne la desviaciˇ. Control digital. Control numŔric.
  
3 passar sota el control (d'alg˙) Sotmetre-s'hi.
 
2 1 Oficina on hom fa la verificaciˇ o el control d'alguna cosa.
  
2 MIL Post de l'exŔrcit, de la policia, etc., per a una operaciˇ de control.
  
3 TELECOM En rÓdio i televisiˇ, lloc on es reben els sons i les imatges procedents del locutori o l'estudi, es barregen els diversos senyals i es vigila la qualitat del programa que s'emet o s'enregistra.
 
3 1 Dispositiu per al control d'una activitat, d'una funciˇ, etc. Control automÓtic.
  
2 control remot AUTOM TELECOM Telecontrol.
 
4 control de canvi ECON MŔtode, adoptat regularment en el camp monetari, per a influir en la balanša de pagaments, consistent a limitar la convertibilitat de la moneda nacional per divises.
 
5 control social SOCIOL Regulaciˇ de la conducta dels membres d'un grup social mitjanšant l'establiment d'uns valors ideol˛gics i d'unes normes de comportament.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda