Abreviatures i símbols
 

cort1

 
[s. XIV; del ll. vg. cōrs, cōrtis, ll. cl. cohors, -ŏrtis 'recinte, clos rural, corral; tropa; seguici dels magistrats']
 
f 1 Lloc tancat a peu pla de la casa rural destinat al bestiar gros i menut, proveït de menjadores, abeuradores i jaços.
 
2 p anal Estatge molt brut. Aquella casa és una cort.

 

cort2

 
[v. cort1]
 
f 1 1 Conjunt format pel sobirà i els personatges que l'envolten i que constitueixen habitualment o accidentalment la seva família, el seu servei i la seva comitiva o acompanyament.
  
2 Lloc o població on resideix habitualment o accidentalment el sobirà i on radiquen els organismes centralitzats del govern d'una monarquia. Viure a la cort. Anar a la cort.
  
3 Govern d'un sobirà, especialment en les seves relacions amb els governs estrangers. La cort d'Anglaterra.
  
4 fig Conjunt dels qui envolten algú afalagant-lo, cercant de plaure-li, etc.
  
5 HIST DR A Castella, dret de certes persones privilegiades perquè llurs plets de quantia important, o les causes per delictes greus, ja en fossin actors o reus, fossin decidits en primera instància pels tribunals superiors.
  
6 cort celestial El cel com a mansió dels àngels, els sants i els benaventurats.
  
7 fer la cort (a un príncep) Retre-li l'homenatge que li pertoca com a sobirà.
  
8 fer la cort (a algú) fig Afalagar-lo per obtenir-ne la benvolença, els favors. Fa la cort a una casada.
  
9 fer la cort (a una dona casadora) fig Festejar-la per obtenir la seva mà.
 
2 1 HIST Organisme que té a càrrec seu l'exercici de la jurisdicció governativa, administrativa, legislativa i judicial pertanyent a un sobirà, a un senyor jurisdiccional o a l'Església Catòlica.
  
2 DR Tribunal.
  
3 Edifici on resideix una cort o tribunal.
  
4 cort d'amor LIT Del segle XI al XIV, tribunal format per dames i cavallers encarregat de jutjar els plets entre trobadors.
  
5 cort de cassació DR Tribunal de cassació.
  
6 cort eclesiàstica DR CAN Cúria eclesiàstica.
  
7 cort suprema DR Tribunal suprem.
 
3 1 HIST Des de la baixa edat mitjana, assemblea política dels regnes ibèrics convocada i presidida pel rei (o pel seu lloctinent) de la qual formaven part membres dels tres estaments socials: noblesa, clericat i burgesia.
  
2 pl Edifici de les corts.
  
3 corts generals (o simplement corts) POLÍT Òrgan, format pel congrés dels diputats i el senat, que exerceix la potestat legislativa de l'estat espanyol.
  
4 cort general (o corts) HIST A la corona catalanoaragonesa, assemblea extraordinària convocada pel rei amb participació dels diferents braços o estaments de la població de cada estat per a prendre acords i legislar.
  
5 cort general (o simplement cort) HIST Legislatura de les corts del Principat de Catalunya i dels regnes de València i d'Aragó.

 

cort3

 
[v. cort1]
 
m HIST Als segles XII i XIII, oficial reial de justícia d'algunes ciutats catalanes importants, anomenat també a vegades justícia.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda