Abreviatures i símbols
 

cullera

 
[1064; del ll. cochlearia, íd., pl. del n. cl. cochlear, íd. der. de cochlea 'cargol, petxina']
 
f 1 Estri de metall, de fusta, etc., que té la forma d'una petita pala amb la fulla concavada i ordinàriament de forma oval i que serveix per a prendre una porció del contingut d'un recipient i transportar-la a un altre recipient o portar-la a la boca.
 
2 p ext 1 Nom de diferents estris comparables a una cullera per la forma i l'aplicació.
  
2 FUST Eina semblant a una barrina que té la punta en forma de paleta còncava de vores tallants, emprada pels esclopers per a buidar l'esclop.
  
3 HIDR Cadascuna de les paletes en forma de doble cullera i amb una aresta central que porta la roda d'una turbina d'acció i que rep directament el doll d'aigua.
  
4 METAL·L Recipient troncocònic o cilíndric de planxa recobert de material refractari que serveix per a transportar la fosa del gresol als motlles o al forn de tractament o d'aliatge.
  
5 OBR PÚBL En les màquines excavadores carregadores, accessori metàl·lic en forma de recipient còncau obert, reforçat de vegades amb unes pues a la part frontal, emprat principalment per a treballs d'excavació i de moviments de terra.
  
6 OFIC Nom de diverses eines que serveixen per a agafar o transportar líquids i substàncies pastoses.
  
7 PESC Estri de pescar que consisteix en un mànec llarg de fusta al cap del qual hi ha dos ferros que formen forca i que sostenen una bossa de xarxa.
 
3 ORNIT Ànec cullerot o paleter.
 
4 PINT En pintura industrial i decorativa, petita clapa que ha restat sense pintar per oblit.
 
HOM: collera.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda