Abreviatures i símbols
 

eix1

 
[1507; de l'ant. i dial. aix]
 
m 1 TECNOL/TRANSP Peça col·locada transversalment sota un vehicle i que uneix dues rodes oposades, cadascuna de les seves extremitats entrant dins la boixa del botó de la roda.
 
2 TECNOL 1 Peça, generalment en forma de barra, que en un mecanisme acostuma a girar i que alhora suporta esforços principalment de flexió i eventualment de torsió.
  
2 Peça cilíndrica o espiga al voltant de la qual giravolta una roda, o que ho fa ensems amb la roda.
 
3 1 MAT FÍS Recta imaginària que gaudeix de certes propietats respecte a un cos o sistema. Eix de rotació, de simetria. Eix d'una lent.
  
2 BOT Línia ideal d'un òrgan o d'una altra estructura vegetal al voltant de la qual van les seves parts constitutives.
  
3 eix de la Terra ASTR Diàmetre que passa per tots dos pols de la Terra.
  
4 eix del món ASTR Qualsevol recta paral·lela a l'eix de la Terra que té la propietat que qualsevol observador sobre la superfície terrestre veu com el cel estel·lar sembla girar entorn de l'eix del món que passa pel seu lloc d'observació.
 
4 MAT 1 FÍS Recta o cadascuna de les rectes a la qual hom refereix alguna o algunes magnituds per tal de fixar posicions, fer mesuraments, etc., de figures, forces, moments, etc. Eix cristal·logràfic. Eix de coordenades. Eixos aerodinàmics. Eixos d'una aeronau.
  
2 Qualsevol recta orientada, és a dir, recta sobre la qual hom ha fixat un sentit arbitrari.
 
5 fig Persona, cosa o circumstància que és la part principal d'un conjunt, com el centre al voltant del qual es mouen, actuen, són acomplerts, etc., els altres elements d'aquest conjunt. Ell és l'eix de la reunió. L'eix d'una conversa. L'eix de la política.
 
eix.

 

eix2 -a

 
[s. XII; del ll. ipse, -a, -um 'el mateix']
 
adj i pron Aqueix.
 
eix.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda