Abreviatures i símbols
 

faixa

 
[s. XIII; del ll. fascia, íd., der. de fascis 'feix']
 
f 1 1 INDUM Peça de roba molt més llarga que ampla que serveix per a cenyir el cos per la cintura donant-li diferents volts.
  
2 Faixa que hom usa com a insígnia, generalment de seda.
  
3 Ventrera de dona.
  
4 TERAP Peça de teixit elàstic o de cuir que serveix per a cenyir el cos i sostenir les vísceres abdominals en cas de ptosi.
 
2 p anal 1 Qualsevol cosa que per la seva forma o funció té semblança amb una faixa. Un núvol estrany feia una faixa d'ombra sobre el prat. Van pintar les parets grogues, amb una faixa blava arran de terra. Se subjecta els pantalons amb una faixa de cuir. Lliga el paquet amb aquesta faixa de corda.
  
2 esp Tira de paper amb què hom envolta un llibre, una revista, etc., per posar-hi alguna inscripció. La faixa de l'obra diu que ha guanyat un premi literari. L'adreça és a la faixa de la revista.
  
3 ICT Peix de l'ordre dels lampridiformes, de la família dels traquiptèrids (Trachypterus sp), de color argentat, amb les aletes vermelles.
  
4 MAR Tira de lona que hom cus a la vela per reforçar-la.
  
5 MAR Cap que ferma l'arbre al banc d'arborar.
  
6 faixa de rissos MAR Faixa de lona cosida a una vela, paral·lelament al gràtil o al pujament (segons el tipus d'aquesta), des d'una ralinga a l'oposada, on van fixats els rissos o botafions.
 
3 HERÀLD 1 Peça fonamental que travessa horitzontalment el camper, normalment al centre d'un escut, quan és única.
  
2 en faixa loc adv Dit de les peces allargades o dels mobles col·locats en la direcció pròpia de la faixa.
  
3 faixa en divisa Cinta.
 
4 TÈXT Cadascuna de les seccions en què hom divideix el total dels fils d'un ordit en confeccionar-lo en l'ordidor de bóta.
 
fai_xa.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda