Abreviatures i símbols
 

fora

 
[s. XIII; de l'ant. fores, ll. fŏras 'a fora']
 
1 1 [ seguit normalment de de ] prep Indica, respecte a un espai limitat, situació en un punt exterior o superficial d'aquest espai (oposat a dins). Passeu per fora dels sembrats. És fora de casa des d'ahir. Fora de concurs. Fora mida. Fora vila. Fora muralles.
  
2 adv A l'exterior del lloc on és o està el qui parla o d'un lloc ja sabut. A l'estiu dormim fora. Els gossos, traieu-los fora, a fora. De fora entra aire fred.
  
3 adv p ext Al camp. Anem a fora, d'excursió.
  
4 adv p ext En una altra ciutat o un altre país. Ha viatjat molt per fora. He estat tres anys fora, estudiant.
  
5 adv i prep Hom l'empra en frases exclamatives per a invitar peremptòriament algú a sortir, a treure's alguna peça de vestir, a suprimir alguna cosa, a cessar en una activitat, etc. Fora les sabates! Fora pensar-hi més! Fora d'aquí!
  
6 interj p ext Fora!, no vull malentesos. Tot el públic cridava: fora!, perquè l'àrbitre ho feia molt malament.
  
7 fer fora Expulsar, foragitar. L'han fet fora de l'empresa.
  
8 fora de camp ÒPT Zona de l'espai objecte d'un sistema òptic que no és visible per tal com els feixos de raigs que surten dels punts d'aquesta zona són obstruïts pel diafragma de camp.
 
2 1 [ seguit de de ] prep fig Indica que una cosa n'excedeix una altra que hom expressa, o que no hi és compresa o inclosa. Aquesta fruita ha madurat fora de temps. El motor fa un any que és fora d'ús. Aquestes accions et posen fora de la llei.
  
2 [ seguit de de ] prep Excepte. Fora d'ell, tothom aplaudia.
  
3 fora de si Alienat per una emoció, un dolor, una alegria, etc.
  
4 fora que Llevat que.
 
3 ESPORT 1 m En alguns esports de pilota, falta que es produeix en ultrapassar la pilota la línia que delimita el camp de joc.
  
2 fora de joc En alguns jocs de pilota posició irregular en què és un jugador quan resta situat o se situa entre la pilota i la línia de fons contrària sense que hi hagi, entre aquesta i ell mateix, el nombre de jugadors contraris requerit segons el tipus d'esport.
  
3 fora de temps En les curses ciclistes per etapes, situació dels corredors que arriben a la fita quan ja ha estat tancat el control d'arribada.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda