Abreviatures i símbols
 

formatge

 
[1271; del ll. vg. (caseus) *formatĭcus '(formatge) afaiçonat' en una forma o motlle]
 
m 1 ALIM 1 Producte elaborat a partir de la quallada de la llet pura o bé de la desnatada o de l'enriquida amb nata (greix de la llet). Formatge tendre, sec, gras, magre. Formatge de bola. Formatge manxego, parmesà.
  
2 formatge blau Tipus de formatge de pasta tova amb vetes interiors de floridura, de color blavós o verdós, i sabor fort i picant, com el rocafort, el cabrales, el danablú, el blau alemany i el blau d'Alvèrnia.
  
3 formatge de topí Formatge típic d'algunes contrades del Pirineu, fet amb llet d'ovella, amb addició d'anís o d'un altre licor durant la fermentació, de pasta cremosa, untuosa i suau, olor forta i sabor picant.
  
4 formatge fos Formatge obtingut per fusió, amb ajut de sals fundents (fosfats, citrats) i una barreja de farina de formatge i aigua, amb possibilitat d'incorporar-hi llet en pols i mantega.
 
2 TÈXT 1 Petit plegador d'ordit, d'uns dotze centímetres d'amplària, obtingut amb l'ordidor de formatges.
  
2 Petit plegador obtingut amb ordidor mecànic en la fabricació de vetes.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda