Abreviatures i símbols
 

ganxo1

 
[1299; d'una base preromana indoeuropea, potser cèlt. *ganskio-, gankio- 'branca ganxuda']
 
m 1 1 Peça de metall o de matèria dura i de forma corbada que acaba en punta i serveix per a penjar-hi o agafar-hi alguna cosa; croc.
  
2 CIR Instrument emprat en cirurgia i en pràctiques anatòmiques que consta d'un mànec, una tija i una extremitat corbada que serveix per a exercir una tracció damunt una part del cos.
  
3 TÈXT Cadascun dels filferros verticals que, en la màquina jacquard, són moguts per les agulles i s'agafen a les ganivetes de la grifa.
  
4 TÈXT Cadascuna de les peces de ferro que transmeten el moviment a les calques en les maquinetes de lliços.
  
5 ganxo de sequier AGR Instrument per a fer moure les parades o fustes que tanquen les preses.
 
2 fig i col·loq 1 Atractiu d'una persona o d'una cosa. Un pel·lícula amb ganxo per als joves. Aquesta noia no és gaire bonica, però té ganxo.
  
2 Persona o cosa que té el poder d'atreure la gent o d'induir-la a fer alguna cosa. Les ofertes dels súpers són el ganxo perquè la gent hi vagi a comprar.
  
3 Persona que actua d'acord amb un estafador o un venedor ambulant per ajudar-lo a atreure les seves víctimes o els possibles compradors.
 
3 ESPORT 1 En la boxa, cop que hom dóna des de la posició del braç en angle recte i que executa aixecant talment el colze, que la mà descrigui una semicircumferència cap a l'espatlla del contrari.
  
2 En el basquetbol, llançament que hom sol fer a la cistella arquejant el braç per damunt del cap, per mantenir com més lluny millor el jugador contrari, mitjançant un hàbil joc de canell.

 


ganxo2 -a

 
[v. ganxo1]
 
m i f Nom satíric que hom dóna als naturals de Russafa (Horta), Traiguera (Baix Maestrat) i Organyà (Alt Urgell).
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda