Abreviatures i símbols
 

gas

 
[1655; mot creat pel químic flamenc Jan Baptista van Helmont (1577-1644), inspirat en el ll. chaos, per presumpta semblança del gas amb el caos dels antics]
 
m 1 FÍS 1 Estat de la matèria en què les molècules que el componen resten poc lligades entre elles per les forces de cohesió i que sempre omple totalment i uniformement el recipient que el conté.
  
2 gas perfecte (o ideal) Gas en el qual la interacció entre les seves molècules (forces de cohesió) és nul·la.
  
3 gas permanent (o fix) Gas que hom creia que no podia ésser liquidat.
  
4 gas real Gas per al qual, en establir-ne l'equació d'estat, hom té en compte les forces de cohesió entre les molècules.
 
2 p anal FÍS Nom donat a certs conjunts de partícules que poden ésser estudiats aplicant les teories de la mecànica estadística.
 
3 QUÍM/QUÍM IND Mescla combustible de gasos emprada per a la producció de calor, per a l'enllumenat, etc. Gas de ciutat, natural. Gas de coqueria. Gas butà.
 
4 pl FISIOL Vapors que es produeixen a l'estómac o als intestins.
 
5 MOT 1 Mescla 5.
  
2 a tot gas col·loq Amb gran velocitat; a tot drap.
  
3 donar gas Accionar l'accelerador d'un vehicle.
  
4 gasos d'escapament En els motors de combustió interna, producte de la combustió que surt pels col·lectors d'escapament.
 
6 gas electrònic ELECTRÒN Conjunt d'electrons lliures en moviment a l'interior d'un recinte buit o amb gas, d'un conductor o d'un semiconductor.
 
7 gas interestel·lar ASTROF Forma en què es presenta la major part de la matèria interestel·lar.
 
8 gas lacrimogen QUÍM Gas que, actuant selectivament sobre les terminacions nervioses de la còrnia i de les conjuntives, provoca una sensació de dolor i una abundosa secreció de llàgrimes.
 
9 gas noble (o inert, o rar) QUÍM Nom donat a cadascun dels elements que són en estat gasós a temperatura ambient situats a la darrera columna de la dreta de la taula periòdica dels elements i de difícil combinació.
 
10 pólvores de gas QUÍM INORG Clorur de calç.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda