Abreviatures i símbols
 

gram1

 
[1868; del fr. gramme, del b. ll. gramma 'escrúpol d'unça', i aquest, del gr. grámma 'lletra', confosos ja en b. ll. en interpretar scripŭlum / scrupŭlum com un der. de scribĕre 'escriure']
 
m METROL 1 Unitat de massa del sistema cegesimal, anomenada també gram massa, equivalent a la mil·lèsima part d'un quilogram.
 
2 Unitat de pes, anomenada també gram força, equivalent a la mil·lèsima part d'un quilogram força.
 
3 Peça metàl·lica d'un gram de massa, emprada per a pesar.

 

gram2

 
[s. XIV; del ll. gramen, -ĭnis 'herba, agram'; la variant agram prové de l'ús del mot ll., neutre, com a fem. en el ll. vg., que donà la gram, d'on l'agram per aglutinació]
 
m BOT 1 FARM Planta herbàcia perenne de la família de les gramínies (Cynodon dactylon), de rizoma serpentejant, tiges postrades, amb fulles planes, estretes i acuminades, amb la lígula pelosa.
 
2 gram d'aigua Planta herbàcia perenne de la família de les gramínies (Paspalum distichum), amb fulles planes, estretes i agudes i espigues linears geminades.
 
3 gram d'olor Planta herbàcia perenne de la família de les gramínies (Anthoxanthum odoratum), enfiladissa i estolonífera, de fulles estretes i espícules reunides en tirs.
 
4 gram negre (o porquí) FARM Planta herbàcia de la família de les rosàcies (Potentilla reptans), enfiladissa i estolonífera, de fulles palmades amb cinc folíols fistonats, que té propietats astringents.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda