Abreviatures i símbols
 

guineu

 
[s. XIII; d'un nom evocador d'astúcia i traïdoria, segurament del germ. Winidhĭld, que no casualment correspon al de la muller de Guifre el Pilós de Barcelona, comarca on s'usa guineu (cf. guilla)]
 
f 1 ZOOL 1 Gènere de mamífers de l'ordre dels carnívors i de la família dels cànids (Vulpes sp), d'orelles punxegudes, cap triangular, cos esvelt i pelatge suau. Cal destacar-ne la guineu comuna (V. vulpes), la guineu roja (V. fulva) i la guineu àrtica o blava (Alopex lagopus).
  
2 al lloc (o al seti) de la guineu, qui se n'alça ja no hi seu Especialment entre criatures, frase que es diu quan un s'asseu al lloc d'un altre i amb la qual se li nega el dret a recuperar el seient que ha abandonat.
  
3 la guineu, quan no les pot haver, diu que són verdes Refrany que hom diu referint-se als qui volen treure importància a llurs fracassos.
 
2 HERÀLD Figura que hom distingeix de la del llop pel fet que porta la cua caiguda.
 
3 ICT Peix de l'ordre dels perciformes i de la família dels cal·lionímids (Callionymus lyra), sense escates, amb l'opercle proveït de quatre agullons verinosos. La guineu vermella (C. fasciatus) és semblant, però més petita.
 
4 ICT Quimera.
 
gui_neu.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda