Abreviatures i símbols
 

haver1
conjugació

 
[1100; del ll. habēre 'tenir, posseir']
 
[ llevat de l'accepció 1, que és com heure ] v* 1 tr 1 ant Tenir.
  
2 Heure.
 
2 aux Amb el participi passat de qualsevol verb, constitueix els temps composts que denoten que l'acció expressada pel verb principal és completament acomplerta o perfeta en el moment indicat pel verb auxiliar. S'ho han menjat tot. Ha fet sol, s'ha ennuvolat i ha plogut.
 
3 [ pr ind sing 1 he o haig ] aux Amb la preposició de i l'infinitiu de qualsevol verb, constitueix els temps composts que denoten la necessitat física, moral o lògica que s'acompleixi l'acció expressada pel verb principal. Tant si vols com si no vols has d'anar-hi. De tant córrer han d'acabar rebentats. Si en traieu del dipòsit més que no n'hi raja, per força l'heu d'acabar buidant.
 
4 [ acompanyat de l'adverbi hi ] impers 1 Existir, ésser, trobar-se, acomplir-se. Hi ha gent que cantant desafina. Ja hi ha a la venda el segon fascicle. De Barcelona a Tarragona hi ha cent quilòmetres.
  
2 [ amb el subjecte sobreentès representat pel pronom en ] N'hi ha que diuen que sí i n'hi ha que diuen que no. No n'hi ha ni per a començar. No n'hi ha per a tant.
  
3 d'on no n'hi ha, no en raja (o no en pot rajar) loc verb Refrany que significa que és inútil esperar resultats d'una persona o cosa que no té enteniment ni mitjans per a produir-los.
  
4 haver-n'hi per a Haver-hi motiu suficient per a una reacció, ésser cosa justificada. N'hi ha per a tirar el barret al foc. N'hi ha per a llogar-hi cadires.
  
5 haver-n'hi per a donar i per a vendre Haver-n'hi, d'una cosa, en abundància.
 
5 impers 1 En certes expressions temporals fossilitzades, fer, acomplir-se, una quantitat de temps. Temps ha que no l'hem vist. Dies ha que rodava pel bosc.
  
2 [ acompanyat de l'adverbi hi ] Hi ha tres hores que el cerquem i no el trobem.

 

haver2

 
[v. haver1]
 
m 1 Béns o drets que hom posseeix.
 
2 COMPT En un compte, columna dreta, en què hom anota les reduccions del capital en funcionament (actiu) o els increments de les fonts de finançament (passiu) i els beneficis del net. És oposat al deure.
 
3 pl Emoluments d'un funcionari.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda