Abreviatures i sÝmbols
 

hist˛ria

 
[s. XIV; del ll. historia, i aquest, del gr. historÝa 'recerca, indagaciˇ; hist˛ria', der. de hÝstōr 'savi', i aquest, de la mateixa arrel que el verb oĩda 'saber']
 
f 1 HIST 1 Narraciˇ ordenada i verÝdica sobre el conjunt dels fets memorables del passat humÓ, sobre una sŔrie determinada d'aquests fets o sobre una persona o una cosa concreta.
  
2 CiŔncia que s'ocupa de l'estudi d'aquests fets, com a conjunt de les actuacions dels homes en el passat, i de la narraciˇ d'aquestes actuacions. Filosofia de la hist˛ria.
 
2 CiŔncia especialitzada a exposar cronol˛gicament, i Ódhuc crÝticament, cadascun dels diversos Ómbits de la realitat i activitat humanes en llur desenvolupament al llarg del temps. Hist˛ria de la filosofia, del dret. Hist˛ria eclesiÓstica.
 
3 Obra literÓria que consisteix en una narraciˇ o exposiciˇ hist˛rica. La hist˛ria de TÓcit.
 
4 1 Conjunt dels esdeveniments humans o de determinats esdeveniments humans, considerats en llur evoluciˇ. El progrÚs de la humanitat en el curs de la hist˛ria. Un fet transcendental per a la hist˛ria de la civilitzaciˇ.
  
2 PerÝode de la vida de la humanitat posterior a l'apariciˇ de l'escriptura.
  
3 Conjunt dels fets esdevinguts en l'existŔncia d'una persona o d'una cosa, en el desenvolupament d'un esdeveniment o d'un afer. Conta'm la teva hist˛ria. La hist˛ria de l'empresa Ús molt accidentada.
  
4 p ext Fet, afer, cas, especialment desagradable, embolicat, etc. No vull sentir parlar mÚs d'aquesta hist˛ria.
 
5 1 Narraciˇ inventada. La hist˛ria de la Caputxeta Vermella. Sap moltes hist˛ries de fantasmes.
  
2 [ generalment en pl ] Ficciˇ, pretext, circumloqui, etc. No em vinguis amb hist˛ries.
 
6 hist˛ria clÝnica MED Narraciˇ completa de l'experiŔncia del metge en la seva relaciˇ tŔcnica amb un malalt determinat.
 
7 hist˛ria natural obs BIOL/GEOL Nom donat tradicionalment a la descripciˇ de la natura, classificada en els regnes mineral, vegetal i animal.
 
8 1 haver passat a la hist˛ria (alguna cosa) Haver deixat d'esdevenir-se o d'Ússer usual.
  
2 passar a la hist˛ria [ generalment en futur ] Expressiˇ, sovint hiperb˛lica o ir˛nica, amb quŔ hom indica que alg˙ o alguna cosa mereix el record de la posteritat.
 
his_t˛_ri_a.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda