Abreviatures i símbols
 

humor

 
[s. XII; del ll. hūmor, -ōris 'líquid', pròpiament, com hūmĭdus, der. del ll. hūmēre 'ser humit']
 
m [o f] 1 1 HISTOL Qualsevol líquid del cos d'un animal o d'una planta, normal o patològic.
  
2 humor aquós HISTOL Líquid viscós contingut a la cambra anterior de l'ull dels cefalòpodes i dels vertebrats, entre la còrnia i el cristal·lí.
  
3 humor cardinal MED Cadascun dels quatre humors (bilis o còlera, atrabilis o malenconia, pituïta o flegma i sang) que, segons la medicina antiga, secretava l'organisme i de l'equilibri dels quals depenien la salut i la malaltia.
  
4 humor vitri HISTOL Líquid gelatinós contingut a la cambra posterior de l'ull dels cefalòpodes i dels vertebrats, entre el cristal·lí i la retina.
 
2 fig 1 PSIC Estat psicosomàtic que fa referència a una disposició afectiva de l'esperit o del temperament, amb inclinació a l'alegria o a la tristesa.
  
2 Bon humor. Avui no està d'humor.
 
3 fig Temperament, caràcter, disposició de l'ànim, habitual o passatgera, que es manifesta més o menys exteriorment. És d'humor alegre. Estar de bon o mal humor.
 
4 1 Facultat de descobrir i expressar elements còmics o absurdament incongruents en idees, situacions, esdeveniments, actes, etc.
  
2 humor anglès Tipus d'humor particularment subtil.
  
3 humor negre Tipus d'humor que sol accentuar els aspectes violents, cínics i àdhuc satànics de les coses, les situacions, els caràcters, etc.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda