Abreviatures i símbols
 

llata

 
[1272; b. ll. latta, mot comú de les llengües romàniques occidentals, el cèlt. i el germ., segurament provinent d'una base cèlt. *slatta 'vara, estaca']
 
f 1 CONSTR 1 FUST Barra de fusta, prismàtica, de 75 mm d'ample, emprada generalment en la construcció de bastiments de portes i finestres, per a sostenir les teules de les teulades, etc.
  
2 llata d'empostissat Cadascuna de les barres de fusta que hom col·loca en el terra d'una habitació per clavar-hi un empostissat.
  
3 llata de ràfec Llata inferior en un vessant de teula plana de més amplada que les altres per tal de disminuir la inclinació de la teula més baixa.
  
4 llata per canal Disposició de les llates d'una teulada de teula àrab en la qual cada teula canal descansa entre dues llates disposades en el sentit del vessant.
 
2 ADOB Cadascuna de les tres llenques primes de fusta, més o menys llargues, que hom col·loca sobre un clot en parar el llevador.
 
3 CONSTR NAV 1 Bau que sosté el corredor, més petit que els altres i que va intercalat entre els fonamentals.
  
2 Peça de fusta o ferro que, col·locada de babord a estribord, sosté les taules de la coberta.
 
4 ALIM 1 Tall de carn de damunt l'espatlla del bou o de la vedella.
  
2 llata gruixuda Carn de la part exterior de l'espatlla del bou o de la vedella.
  
3 llata prima Carn de la part interior de l'espatlla del bou o de la vedella.
 
5 OFIC/TÈXT Trena o corda plana de cànem, jute, espart, etc., que és emprada per a fer soles d'espardenya, estores, etc.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda