Abreviatures i símbols
 

llebre

 
[1275; del ll. lĕpus, -ŏris, íd.]
 
f 1 ZOOL 1 Gènere de mamífers rosegadors de l'ordre dels lagomorfs i de la família dels lepòrids (Lepus sp), que tenen les orelles llargues i amb la punta negra, les potes posteriors llargues, adaptades al salt i a la cursa i el pèl curt i dens, de color terrós grisenc mesclat amb negre. Cal destacar-ne la llebre comuna (L. europaeus), la llebre de les neus o llebre muntanyesa (L. timidus), la llebre polar (L. articus), la llebre americana (L. americanus) i la llebre californiana (L. californianus).
  
2 llebre de la Patagònia Mara.
  
3 llebre de mar Mol·lusc de l'ordre dels tectibranquis i de la família dels aplísids (Aplysia punctata), de color marró amb taques blanques, de forma massissa i amb el dors molt alt i dos plecs dèrmics del mantell que cobreixen aquest i la conquilla. Molt semblants, bé que més grosses, són la llebre de mar negra (A. limacina) i la llebre de mar bruna (A. depilans).
 
2 p anal Corre com una llebre. És més poruc que una llebre. Dorm amb els ulls oberts, com les llebres.
 
3 aixecar (o moure) la llebre Promoure una qüestió, la difusió d'una notícia, ésser l'iniciador d'alguna cosa, fer notar quelcom donant lloc que algú altre pugui aprofitar-se'n.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda