Abreviatures i símbols
 

llista

 
[1097; del germ. occ. lista, íd.]
 
f 1 TÈXT 1 Ratlla o faixa de color diferent o de relleu en una tela, especialment en la direcció de l'ordit.
  
2 pl Passades de trama, de color o de gruix diferents del general, que hom teixeix al començament i a l'acabament de cada peça per tal que no en pugui ésser tallat cap tros sense conèixer-ho.
 
2 1 Full o conjunt de fulls en què hi ha escrita una sèrie enumerativa de noms de persones o coses, d'adreces o altres indicacions, especialment ordenades de dalt a baix. Anava repassant amb el dit la llista. Doneu-me la llista de preus, si us plau.
  
2 p ext Sèrie enumerativa de noms o indicacions. Va recitar-nos la llista dels reis gots.
  
3 fig La llista dels seus mèrits és inacabable. Sóc un més a la llista dels seus pretendents.
  
4 engrossir la llista de Afegir-se al nombre de. Ha passat a engrossir la llista dels descontents.
  
5 llista de noces (o de casament, o de boda) Conjunt d'objectes seleccionats per una parella a punt de casar-se en una botiga determinada, per tal que els parents i amics els puguin comprar com a regal de noces.
  
6 llista d'espera Llista a la qual s'inscriuen les persones que han demanat un servei o una prestació que no està disponible, en espera de poder ésser ateses.
  
7 llista d'èxits MÚS Classificació de les cançons de més èxit basada en la venda dels corresponents discs, en l'audició obtinguda en la ràdio i la televisió, etc.
  
8 llista electoral Document públic on són inscrits tots els electors d'una circumscripció, una entitat o una empresa.
  
9 llista negra Relació, conjunt, de persones o coses que han d'ésser rebutjades, perseguides, etc. És a la llista negra de les grans empreses.
  
10 passar llista Comprovar, amb la llista al davant, si no manca cap de les persones o les coses que hi figuren.
 
3 Llenca de fusta llarga i prima.
 
4 HERÀLD Peça disminuïda de primer grau, equivalent a una barra reduïda a la meitat de la seva amplària.
 
5 INFORM 1 Estructura de dades en la qual cada element pot contenir punters cap a d'altres elements i informació sobre ell mateix.
  
2 llista de correu Llista, identificada amb un àlies, en què l'usuari d'un programa de correu electrònic agrupa un conjunt d'adreces electròniques a fi d'enviar-hi sistemàticament els mateixos missatges.
  
3 llista de distribució Llista d'adreces electròniques a la qual hom ha assignat una adreça pròpia perquè els missatges que s'hi envien siguin reenviats a tots els integrants de la llista a fi de poder intercanviar opinions i informació.
 
6 llista civil Dotació del pressupost d'un estat per a atendre el cap de l'estat, el successor o bé, en les monarquies, altres persones de la família regnant.
 
7 llista de correus CORR 1 Modalitat de servei de correus per la qual la correspondència no és repartida a domicili, sinó que és reservada a l'oficina de correus, a disposició del destinatari.
  
2 Lloc de l'oficina de correus destinat a aquest servei.
 
8 llista positiva ALIM Llista dels additius permesos per la legislació alimentària.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda