Abreviatures i símbols
 

maça

 
[s. XIV; del ll. vg. *mattea, possible der. regressiu del ll. mateola, íd., o que s'hi podria relacionar]
 
f 1 1 ARM Arma antiga contundent consistent en un bastó, sovint guarnit de ferro, de cap molt gruixut, el gruix del qual disminueix fins a l'altre cap, per on s'engrapa.
  
2 Nom de diferents objectes la forma dels quals recorda la de la maça antiga.
  
3 Mà de morter.
  
4 ESPORT Mena de bitlla de fusta emprada en els gimnasos per a fer exercicis de desenvolupament muscular.
  
5 GIMN En gimnàstica rítmica, aparell manual consistent en una bitlla de fusta o de material sintètic, de 40 a 50 cm de llargada i d'almenys 150 g de pes.
 
2 Insígnia, consistent en un bastó amb el cap d'or o d'argent, que porten certs funcionaris, en determinades solemnitats, davant els reis, els governadors, els ajuntaments i els capítols.
 
3 1 OFIC Eina de percussió, generalment de fusta dura o de ferro, travessada per un mànec i afectant una forma semblant a la d'un martell.
  
2 CONSTR Martell gros, amb el ferro de secció octagonal i lleugerament afuat, proveït d'un mànec prim i llarg i que és emprat per a picar pedra.
  
3 CONSTR Peça del martinet consistent en un bloc feixuc de fusta o de ferro que, guiat per dos rails, hom deixa caure sobre l'estaca.
 
4 ENTOM Bony format pels últims artells de les antenes (o d'altres parts del cos) que presenten alguns insectes.
 
5 MÚS Bola de feltre, de fusta o de roba folrada de cuir, unida a un bastó, que hom empra per a percudir un timbal o un instrument similar.
 
HOM: massa.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda