Abreviatures i símbols
 

mig mitja

 
[1157; del ll. mĕdius, íd.]
 
1 1 adj Que és la meitat d'un tot. Mig metre. Mitja lliura. Mitja hora. Mitja dotzena. Mig pollastre. Mitja ampolla de vi. Un litre i mig. Una hora i mitja. Dos milions i mig.
  
2 adj fig A lladre, lladre i mig.
  
3 [ invariable en forma masculina davant un nom de ciutat, país, etc., no precedit d'article ] adj hiperb Acudí a l'enterrament mig Barcelona. Ha corregut mig Europa.
  
4 adv En una part igual, o aproximadament igual, a la meitat. Una ampolla mig plena.
  
5 [ usat generalment com a terme matemàtic ] m Meitat, cadascuna de les parts d'un tot dividit en dues parts iguals. Un mig, 1/2.
  
6 m METROL Mesura o pes equivalent a la meitat d'una mesura principal i determinada.
  
7 m esp METROL Mesura o pes equivalent a líquids (vi, oli, llet) pròpia del País Valencià i de la Catalunya Nova equivalent a 1/8 del càntir.
  
8 a mitges loc adv Repartint-se l'un i l'altre a parts iguals guanys i pèrdues, despeses, etc. En aquest negoci, anirem a mitges. Paguen el lloguer a mitges.
 
2 p ext 1 adj En una part més o menys considerable, bé que no completament. Aquell mig fracàs ens descoratjà. Tinc mitges esperances d'aconseguir-ho.
  
2 adj Incomplet. Mig dol. Mitges excuses. A mitja llum.
  
3 adv A mitges, parcialment, una mica. Som mig parents. Encara érem mig criatures. Estic mig marejat. La carn només és mig cuita.
  
4 [ usat com a prefix formant verbs que expressen una acció realitzada parcialment, incompletament ] adv Només la mig obrí. Ja ho he mig fet. S'ha mig adormit. Mig plorava.
  
5 a mitges loc adv Parcialment, incompletament. Estic satisfet a mitges. Només ho sabia a mitges.
  
6 mig... mig... adv En part una cosa o d'una manera, en part una altra cosa o d'una altra manera. Mig figa mig raïm. Mig plorant mig rient.
  
7 mig mig [ expressió usada en respostes ] loc adv No del tot. T'agrada? Mig mig. Ja estàs ben bo? Mig mig.
 
3 1 m Lloc o part d'una cosa que dista igualment dels extrems, de la perifèria. Marca el mig de la rodona amb un punt. Al mig de la plaça. Al bell mig de la plana. Nosaltres anàvem als costats, i ell, al mig. Ha partit la barra pel mig.
  
2 [ f mig ] m i f ESPORT En els diversos jocs de pilota, jugador situat a la part mitjana del seu camp de joc, que té per missió principal de lligar la defensa amb les línies d'atac.
  
3 a mig loc prep A la meitat de. A mig camí. A mitja cama. A mitja tarda.
  
4 de mig a mig loc adv Completament, del tot. Em vaig equivocar de mig a mig.
  
5 en mig de loc prep Enmig de.
  
6 mig de melé [ f mig ] m i f ESPORT En el rugbi, jugador situat entre els davanters i els tresquarts, que s'encarrega d'introduir la pilota a la melé i d'enllaçar el joc dels davanters amb el mig d'obertura i de fer avançar els davanters.
  
7 mig d'obertura [ f mig ] m i f ESPORT En el rugbi, jugador situat entre el mig de melé i els tresquarts, que s'encarrega d'enllaçar el joc entre ells després de rebre la pilota i de fer avançar l'equip.
  
8 tocar-hi de mig a mig fig Encertar-ho del tot.
  
9 treure del mig Apartar, allunyar, algú o alguna cosa que destorba.
 
4 mig guany DR CIV Contracte de cessió de terreny propi de la regió cantàbrica, semblant a la rabassa morta.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda