Abreviatures i símbols
 

mosca

 
[s. XIII; del ll. mŭsca, íd.]
 
f 1 1 ENTOM Nom donat a una gran diversitat d'insectes dípters del subordre dels braquícers.
  
2 afluixar la mosca fig i pop Pagar, donar, diners sense ganes de fer-ho. Al capdavall, ha hagut d'afluixar la mosca.
  
3 estar mosca fig i col·loq Estar de mal humor o empipat.
  
4 morir (o caure) com mosques hiperb Morir en gran nombre, especialment en un combat. Els soldats queien com mosques.
  
5 mosca! col·loq Interjecció que denota admiració, sorpresa, etc.
  
6 mosca blava ENTOM Mosca vironera.
  
7 mosca boja ENTOM Bufaforats.
  
8 mosca camaleó ENTOM Mosca de la família dels múscids (Stomoxys calcitrans), molt semblant a la mosca comuna, però amb la trompa dirigida cap endavant.
  
9 mosca comuna (o domèstica, o simplement mosca) ENTOM Mosca de la família dels múscids (Musca domestica), de cap negrós i cos gris, d'una gran prolificitat i que és combatuda amb insecticides i mesures d'higiene.
  
10 mosca d'ase ENTOM Mosca de la família dels hipobòscids (Hippobosca equina), de color groguenc i ales vermelloses i potes molt llargues.
  
11 mosca de la carn Mosca de la família dels múscids (Sarcophaga carnaria), grisa amb bandes negres, vivípara i perillosa.
  
12 mosca de la fruita ENTOM Mosca de la família dels tripètids (Ceratitis capitata), de cap groc i gris i ales irisades, molt perjudicial.
  
13 mosca de la son ENTOM Mosca tse-tse.
  
14 mosca del colom ENTOM Mosca de la família dels hipobòscids (Ornithomya avicularia), transportadora d'agents patògens.
  
15 mosca de les cireres ENTOM Mosca de la família dels tripètids (Rhagoletis cerasi), de color negre i que parasita les cireres.
  
16 mosca de l'olivera ENTOM Mosca de la família dels tripètids (Dacus oleae), de cap vermellós i plaga de les oliveres, on causa grans estralls.
  
17 mosca dels estables ENTOM Mosca camaleó.
  
18 mosca del vinagre ENTOM Drosòfila.
  
19 mosca mediterrània ENTOM Mosca de la fruita.
  
20 mosca saballonera ENTOM Mosca vironera.
  
21 mosca tse-tse ENTOM Gènere de mosques de la família dels múscids (Glosina sp), de color gris i transmissores dels tripanosomes, productors de la malaltia de la son.
  
22 mosca verda ENTOM Mosca de la família dels múscids (Lucilia caesar), de color verd brillant i que pon els ous sobre la carn en descomposició.
  
23 mosca vironera ENTOM Mosca de la família dels múscids (Calliphora erytrocephala), de color blau metàl·lic i que pon els ous sobre la carn fresca, d'on creixen les larves anomenades saballons.
  
24 no faria (o no faries, o no faríem, etc.) mal a una mosca (o no ésser capaç [o ésser incapaç] de fer mal a una mosca) hiperb Expressions que hom aplica a una persona de molt bon cor.
  
25 no sentir-se ni una mosca Haver-hi un silenci absolut.
  
26 pujar-li (a algú) la mosca al nas fig i col·loq Perdre la paciència, irritar-se. Vés amb compte, que ja comença a pujar-li la mosca al nas!
  
27 quina mosca el (o et, o us, etc.) pica? (o quina mosca l'ha [o t'ha, o us ha, etc.] picat?) fig i col·loq Expressions amb què hom mostra estranyesa davant un accés d'ira, una rauxa, etc.
  
28 saber ventar-se (o espolsar-se) les mosques fig i col·loq Saber contestar als atacs, a les insídies, etc.
 
2 p anal ENTOM 1 Nom donat a diversos insectes pertanyents a ordres molt diferents i que per llur morfologia o llur comportament recorden les mosques pertanyents a l'ordre dels dípters.
  
2 mosca blanca Nom donat a diverses espècies d'insectes homòpters de la família dels aleuròdids.
  
3 mosca daurada (o mosca de foc) Insecte de l'ordre dels himenòpters, de la família dels crísids (Chrysis ignita), amb el cap i el tòrax blaus i l'abdomen roig, molt vistosa i que pon els ous dins els nius d'abelles i vespes.
  
4 mosca d'Espanya Cantàrida.
  
5 mosca d'olor Aròmia.
  
6 mosca escorpí Gènere d'insectes de l'ordre dels mecòpters, de la família dels panòrpids (Panorpa communis), d'ales transparents i tacades de negre i amb un agulló verinós a l'abdomen.
 
3 p anal 1 Nom donat a diferents coses comparables a una mosca per la petitesa, el color o la forma.
  
2 esp Petit clap de pèl que hom es deixa créixer entre el llavi inferior i el mentó.
  
3 COSM Trosset de tafetà negre que les dones s'enganxaven prop de la boca, al front, etc.
 
4 pl BOT Nom aplicat a diverses espècies del gènere Ophrys, de la família de les orquidàcies. Les principals són les mosques grogues o abellera groga (O. lutea), les mosques de l'ase o abellera mosquera (O. muscifera), les mosques petites (O. bombyliflora), i les mosques vermelles (O. tenthredinifera).
 
5 pl PAT 1 Nom donat als dolors del començament del part, corresponents al període de dilatació del coll.
  
2 mosques volants Fenomen subjectiu consistent en l'aparició de punts negres en el camp visual.
 
6 TÈXT Mota.
 
7 mosca de Milà FARM/TERAP Vesicatori constituït per un petit emplastre a base de cantàrides contingut en un tros de tafetà d'uns 6 cm de diàmetre.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda