Abreviatures i símbols
 

petit -a

 
[c. 1100; d'un ll. vg. pittittus, de creació expressiva, com altres formes pitinnus, pitulus, piccinus, pikkinnus, pitikkus, reflectides en altres parlars romànics amb valor de 'petit']
 
1 adj 1 Que no ateny les dimensions ordinàries o normals, la mesura ordinària, entre les coses de la mateixa espècie. Una casa petita. Tenia els peus petits.
  
2 Tot altre que gran o gros en nombre, grau, durada, valor, etc. Una fortuna petita. Un petit exèrcit. Fer un petit viatge a l'estranger.
  
3 petit, però malparit col·loq Expressió amb què hom pondera qualitats o defectes d'una persona o cosa de poca estatura o de mida petita.
 
2 adj Es diu d'una persona de poca edat i que encara no ha fet la creixença normal. D'un nen petit també se'n diu un infant.
 
3 adj De dos germans o més, el de menys anys. El meu germà petit ha acabat la carrera. El meu fill petit ja fa el servei militar.
 
4 m i f Persona o animal que està en els primers períodes de la creixença. Veus aquesta petita que passa? La classe dels petits o pàrvuls. Els petits de l'àguila s'anomenen aguilons. El cadell és el petit del gos, del llop, del lleó, etc.
 
5 METROL 1 m Petricó.
  
2 f Mesura per a oli, emprada a Mallorca, equivalent aproximadament a 1/4 de litre.
 
6 a les petites loc adv Cap a la matinada.
 
7 petit mal PAT Tipus d'epilèpsia generalitzada amb pèrdua de la consciència, de petita duració i sense crisis convulsives.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda