Abreviatures i símbols
 

pi1

 
[1033; del ll. pīnus, íd.]
 
m 1 BOT 1 Gènere d'arbres perennifolis de la família de les pinàcies (Pinus sp), de fulles aciculars (agulles), monoics, amb flors estrobiliformes, que constitueixen cons o estròbils, les pinyes, i les quals contenen les llavors, els pinyons. Cal esmentar-ne el pi blanc (o bord, o garriguenc) (P. halepensis), el pi escarrassó o pi carrasser, anomenat també pinassa 1, el pi negre (P. uncinata), el pi pinyer (o bo, o de pinyons, o pinyoner, o ver) (P. pinea), el pi roig (o melis, o rojal, o rojalet) (P. sylvestris), el pi americà (P. aristata), el pi cembra (P. cembra), el pi d'Àustria (P. nigra ssp nigra), el pi de Canàries (P. canariensis), el pi excels (P. excelsa), el pi insigne (P. radiata ) i el pi rígid (P. rigida).
  
2 FUST Fusta del pi.
 
2 festa del Pi de Sant Antoni ETNOG Festa popular que se celebra a Pollença (Mallorca) el dia de Sant Antoni Abat en la qual els joves lluiten per a pujar a la copa del pi per tal d'abastar un gall col·locat al cim.

 

pi2

 
[del gr. , íd.]
 
f 1 Nom de la setzena lletra de l'alfabet grec [π Π].
 
2 MAT Lletra grega adoptada per a representar la raó constant que hi ha entre la longitud de la circumferència i el seu diàmetre: 3,141592...
 
3 QUÍM FÍS 1 electró pi (π) Electró que ocupa un orbital pi.
  
2 enllaç pi (π) Enllaç constituït per orbitals pi enllaçats.
  
3 orbital pi (π) Tipus d'orbital molecular caracteritzat pel fet de posseir simetria binària respecte a l'eix d'enllaç.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda