Abreviatures i símbols
 

pipa1

 
[s. XIII; del ll. vg. *pipa 'flauteta', der. de pipare 'piular', d'origen onomatopeic]
 
f 1 1 Petit recipient, generalment cilíndric, de fusta, d'arrel de bruguera, de guix, d'escuma de mar, etc., amb un tub prim que arrenca de la part baixa terminat generalment en una peça tubular de fusta, banya, ebonita, ambre, etc., anomenada broquet; serveix per a fumar tabac i a vegades altres substàncies, com l'opi. Omplir la pipa. Netejar la pipa. Fumar una pipa.
  
2 Xumet.
  
3 fer la pipa Ficar-se el dit gros a la boca per a mamar-lo, com fan els infants.
 
2 BOT Bolet de la família de les poliporàcies (Ganoderma lucidum), en forma de pipa, de consistència dura, de color caoba o bru i amb el capell amb solcs concèntrics.
 
3 METROL Antiga mesura de capacitat per a vi, emprada en algunes comarques dels Països Catalans.
 
4 MOT/AUT Peça giratòria del distribuïdor d'encesa que en els motors d'encesa per guspira rep el corrent elèctric procedent de la bobina i el trasllada successivament a cadascuna de les bugies.
 
5 pipa de Surinam ZOOL Amfibi anur del subordre dels opistocels i de la família dels pípids (Pipa pipa), amb una sèrie de clots a l'esquena de la femella, en els quals és capaç de pondre els ous.

 


pipa2

 
m MÚS xin Instrument de cordes pinçades xinès de la família dels llaüts, constituït per una caixa de ressonància de fusta en forma de pera i de fons bombat, amb la taula harmònica plana amb dues obertures acústiques, un mànec curt i de quatre a sis cordes, que es toca recolzant-lo en posició vertical sobre la falda.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda