Abreviatures i símbols
 

pluja

 
[s. XIV; del ll. vg. plŏia, ll. cl. plŭvia, íd.]
 
f 1 METEOR 1 Precipitació en forma de gotes d'aigua que cauen dels núvols.
  
2 núvol de pluja Nimbe.
  
3 pluja àcida Precipitació aquosa que conté en dissolució els àcids sulfúrics i nítrics produïts per la combinació dels òxids de sofre i nitrogen, despresos en els processos industrials, amb el vapor d'aigua atmosfèric.
  
4 pluja artificial Precipitació estimulada artificialment projectant neu carbònica, iodur d'argent, etc., a la part superior dels núvols, de manera que aquests elements actuïn com a nuclis de condensació.
  
5 pluja de fang Pluja que arrossega partícules de sorra o de pols.
  
6 pluja gelant Pluja que es congela i forma una capa de gel de manera instantània quan entra en contacte amb una superfície molt freda.
 
2 1 fig Una pluja de bales, de flors. Una pluja d'aplaudiments, d'elogis.
  
2 DEC Guarniment fet amb tires de plàstic o de paper molt estretes i brillants, generalment de color d'or o de plata, que hom deixa caure sobre una superfície determinada, utilitzat especialment per a guarnir l'arbre de Nadal.
  
3 com pluja menuda fig Amb molta abundància.
  
4 pluja de meteors (o d'estels) ASTR Successió de meteors en un interval curt de temps que es produeix periòdicament quan la Terra passa a prop de l'òrbita d'un cometa.
  
5 pluja d'idees fig Tècnica de grup destinada a aconseguir el màxim d'idees sobre un assumpte en un temps relativament curt, mitjançant l'estimulació de la imaginació pel mètode d'associació lliure i espontània.
 
3 pluja de sang ENTOM Fenomen consistent en un conjunt de taques vermelles, que apareixen a terra, ocasionades pel meconi, produït per papallones gregàries en néixer molts adults simultàniament.
 
4 pluja radioactiva METEOR/FÍS Descens vers el sòl de pols formada per partícules esdevingudes radioactives com a conseqüència d'una explosió nuclear.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda