Abreviatures i símbols
 

porc -a

 
[s. XI; del ll. pŏrcus, íd.]
 
1 m ZOOL 1 Varietat domèstica del porc senglar (Sus scrofa), de cos rabassut i potes curtes, amb quatre dits, cap gros i morro llarg, pell gruixuda, apreciat des de l'antiguitat per la seva carn i el seu cuir.
  
2 a cada porc li ve el seu Sant Martí Frase que hom diu per significar que cadascú tindrà el càstig que es mereix.
  
3 porc espí Mamífer de l'ordre dels rosegadors i de la família dels histrícids (Hystrix cristata), de color fosc i una ratlla blanca, ple d'espines, nocturn i que s'alimenta d'arrels.
  
4 porc fer Senglar.
  
5 porc formiguer Mamífer tubulidentat de la família dels oricteropòdids (Orycteropus afer), propi de la regió tropical africana, que s'alimenta de tèrmits.
  
6 porc senglar Senglar.
  
7 porc marí ICT Peix de l'ordre dels esqualiformes i de la família dels esquàlids (Oxynotus centrina), d'aspecte inflat, amb el cos de secció triangular, boca petita, ulls grossos, aletes dorsals amb una espina i pell aspra i negrenca.
 
2 m Carn de porc. Botifarres, salsitxes de porc.
 
3 1 adj i m i f Que és brut, físicament o moralment. M'ha fet una cosa molt porca: ha abusat de la meva confiança. Li agrada de parlar d'obscenitats: és un porc.
  
2 de porc i de senyor, se n'ha de venir de mena Frase que significa que els qui han pujat en un ambient de vulgaritat no poden ésser persones cultes i refinades.
  
3 dir (a algú) el nom del porc Dir-li paraules gruixudes i insultants.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda