Abreviatures i símbols
 

rastell

 
[s. XIV; del ll. rastellum, dimin. de rastrum, íd.]
 
m 1 AGR 1 Eina semblant al rampí, però amb doble fila de pues, que serveix per a replegar espigues, herba, etc.
  
2 Rascle.
  
3 Paleta de ferro fixada a l'extrem de l'agullada que serveix per a netejar la rella de l'arada quan s'hi adhereix terra.
  
4 Bastiment constituït per dues barres horitzontals unides per una sèrie de barrots paral·lels entre ells i perpendiculars a les barres, que, disposat damunt la menjadora dels animals com a suport de la palla, de l'herba, etc., impedeix que s'escampi o es malmeti.
 
2 1 Rastellera.
  
2 Pilot de coses posades l'una sobre l'altra. Un rastell de llenya.
 
3 CONSTR 1 Paret d'obra en sec feta d'algunes filades de pedres grosses i construïda verticalment o atalussadament per tal d'evitar que l'aigua s'endugui la terra.
  
2 Filera de pedres disposades de cantell i sobresortint de la terra que serveix per a marcar límits, per a formar una vora, etc.
  
3 Obra de contenció en forma de rastell per a fixar la neu i evitar les allaus. Rastell de barres, de brèndoles.
 
4 HERÀLD Moble que representa el rastell d'un castell, format per sis pals agusats a l'extrem inferior amb cinc travesses, clavetejat i amb una anella al mig de la travessa superior.
 
5 HIST En els castells medievals, reixa mòbil, que podia pujar i baixar, que protegia la porta i permetia l'accés al recinte interior o plaça d'armes.
 
6 TÈXT Post de fusta proveïda de puntes i fixada generalment en un cavallet, que hom empra per a pentinar a mà certes fibres dures, com el lli, el cànem, etc.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda