Abreviatures i símbols
 

receptor -a

 
[s. XV; del ll. receptor, -ōris, íd.]
 
1 adj i m 1 Que rep.
  
2 TELECOM Dit de l'aparell destinat a rebre un senyal d'una determinada classe, com ara les ones electromagnètiques, els impulsos elèctrics, la radiació lluminosa, les ones acústiques, etc.
 
2 adj i m i f ant Col·lector, recaptador.
 
3 m ant DR Escrivà que, comissionat per les cancelleries i audiències o pel consell suprem, sortia a practicar diligències judicials.
 
4 m i f ESPORT En el beisbol, defensor que té la funció d'agafar la pilota que li envia el llançador i que el batedor no ha pogut colpejar, i de defensar la zona de la base de meta.
 
5 m FISIOL ANIM 1 Cadascuna de les formacions especialitzades repartides al si dels teguments, els músculs, els vasos sanguinis, les vísceres, que transformen un estímul mecànic, tèrmic, químic o elèctric en un missatge nerviós aferent, sensitiu o sensorial.
  
2 Molècula de la membrana cel·lular o del citoplasma que, en interaccionar amb els seus lligands específics, inicia els mecanismes de resposta cel·lular corresponents.
  
3 receptor adrenèrgic Receptor del sistema adrenèrgic, sensible a l'adrenalina i a altres neurotransmissors, present en la majoria de les terminacions postganglionars simpàtiques i en algunes sinapsis del sistema nerviós central.
  
4 receptor sensitiu Cadascuna de les cèl·lules encarregades de detectar els diferents canvis que s'esdevenen en el medi intern o extern i que poden ésser valuosos per a la supervivència de l'animal o per a una millor adequació al seu medi ambient.
 
6 m LING Persona que rep, descodifica i interpreta un missatge en un acte de comunicació.
 
7 m MED Organisme que rep sang, un òrgan o un teixit d'un altre organisme.
 
8 adj i m TECNOL Dit de l'òrgan (politja, arbre, àlep, etc.) sobre el qual és aplicada directament una força motriu, un moviment.
 
9 receptor universal FISIOL Individu que pertany al grup sanguini AB positiu.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda