Abreviatures i símbols
 

rellotge

 
[1362; del ll. horologium, i aquest, del gr. hōrológion, íd., comp. de hṓra 'hora' i lógion 'que diu', de légō 'dir', a través de l'orolotge, lo rolotge]
 
m 1 RELL 1 Instrument destinat a mesurar el pas del temps i a indicar el compte de les hores i d'altres unitats de temps. Rellotge de polsera. Rellotge de campanar o de torre. Rellotge de paret o de caixa curta. Rellotge de caixa alta o llarga o rellotge de peu. Rellotge de cucut. Rellotge electrònic, de quars, digital.
  
2 com un rellotge loc adv Molt exacte, puntual (dit especialment del bon funcionament del cos).
  
3 rellotge atòmic Rellotge constituït per un patró atòmic de freqüència que produeix oscil·lacions d'una freqüència molt estable i per un dispositiu electrònic que permet de comptar aquestes oscil·lacions.
  
4 rellotge biològic Rellotge basat en el fet que certs mecanismes bioquímics i fisiològics que posseeixen els animals vertebrats generen constantment diferents ritmes elèctrics, alguns de freqüència força estable, detectables mitjançant un encefalograma.
  
5 rellotge d'aigua Clepsidra.
  
6 rellotge d'arena Instrument que conté una determinada quantitat de sorra, el qual servia per a mesurar espais de temps relativament curts mitjançant el pas de la sorra de l'una meitat a l'altra del recipient, a partir del coneixement que hom tenia del temps que trigava a passar tota la sorra de l'una a l'altra.
  
7 rellotge de sol Quadrant mural ideat per mesurar el pas del sol i l'hora al seu lloc.
  
8 rellotge marí MAR Cronòmetre.
  
9 rellotge telefònic Registre magnetofònic que informa de l'hora automàticament en marcar un determinat número de telèfon.
 
2 BOT 1 pl Agulles.
  
2 rellotge de flora Taula de les diferents hores del dia en què obren i tanquen llurs flors certes plantes d'una localitat.
 
3 INFORM Òrgan d'un ordinador que fa un senyal repetitiu per a controlar la successió temporal de totes les operacions síncrones en les màquines d'un sistema informàtic.
 
4 TECNOL Nom donat impròpiament als diversos instruments o dispositius de mesura i de control que solen formar part de diverses màquines, instal·lacions, etc., en els quals la indicació és efectuada per una o més agulles damunt un limbe graduat.
 
5 contra rellotge 1 loc adj ESPORT Dit de la prova, generalment ciclista, en la qual el corredor, tot sol, intenta de recórrer una distància en el mínim temps possible.
  
2 loc adv fig Amb presses, molt ràpid. Treballar contra rellotge.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda