Abreviatures i símbols
 

ruta

 
[1803; del fr. route, íd., del ll. rupta (via) 'camí romput, fressat']
 
f 1 1 Camí que hom recorre en un viatge, una excursió, etc., itinerari.
  
2 NÀUT Itinerari que ha de seguir i que segueix una embarcació per tal d'anar d'un punt a un altre, seguint un rumb o més.
  
3 NÀUT Línia traçada a la carta nàutica que indica el camí per a anar d'un punt a un altre.
  
4 cambra de ruta NÀUT Departament prop del pont de comandament d'un vaixell on són guardats els cronòmetres, les cartes nàutiques, el quadern de bitàcola i altres aparells, i els llibres i documents relatius a la navegació.
  
5 ruta aèria AERON Zona de l'espai aeri definida entre dos punts i proveïda d'ajudes a la navegació aèria de tipus visual o electromagnètic, que és subjecta a regulacions de circulació i de navegació.
  
6 ruta comercial HIST Trajecte que segueixen els productes que són objecte de comerç.
 
2 ESCOLT Nom amb què fou coneguda, en l'escoltisme català, l'etapa dels joves de disset anys endavant, anomenada actualment clan o truc.
 
3 BIOQ 1 ruta amfibòlica Ruta metabòlica central que té una doble funció: pot ésser utilitzada catabòlicament, per a la degradació completa de molècules petites, o bé anabòlicament, per a produir-les.
  
2 ruta metabòlica Seqüència de reaccions del metabolisme que desemboquen en la síntesi d'un producte, molt semblants en tots els éssers vius, especialment les anomenades centrals.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda