Abreviatures i símbols
 

salt

 
[s. XIV; del ll. saltus, -us, íd., der. de salīre, saltum 'saltar; brollar']
 
m 1 1 Moviment pel qual algú, llançant-se a l'aire, està durant un cert temps sense tocar de peus a terra. Fent un salt toca de mans al sostre. Pujar quatre esglaons en un salt, d'un salt.
  
2 ESPORT Prova atlètica que consisteix a assolir una marca en alçada o en llargada. Salt d'alçada, de llargada. Salt amb perxa. Triple salt.
  
3 ESPORT En natació, salt efectuat des d'un trampolí o una palanca durant el qual el saltador executa una o més figures.
  
4 pl ESPORT Esport que consisteix a saltar des d'un trampolí o una palanca a la piscina de salts i executar en l'aire una o més figures.
  
5 hiperb Anar a un indret en quatre salts.
  
6 fer un salt el cor Sofrir una forta emoció sobtada.
  
7 salt de cavall (o de poltre, o simplement salt) GIMN Exercici executat al cavall o la taula de salts en què hom fa una batuda al trampolí per sortir empès enlaire cap a l'aparell, on fa un recolzament i un segon vol.
  
8 salt de moltó Salt que fa un cavall alçant les potes del darrere per fer caure el genet per sobre el cap.
  
9 salt de pont ESPORT Pràctica esportiva que consisteix a llançar-se des d'un pont, subjectat per una corda lleugerament elàstica que deixa suspès el saltador en l'aire.
  
10 salt de trampolí ESPORT Modalitat de competició d'esquí nòrdic que consisteix a llançar-se des d'un trampolí, en la qual hom puntua l'estil i la longitud del salt.
  
11 salt d'obstacles ESPORT Disciplina hípica que consisteix a recórrer una distància determinada en què cal superar obstacles de diferent grau de dificultat, per tal de demostrar la preparació del concursant i la franquesa, fortalesa, destresa i obediència del cavall.
  
12 salt elàstic ESPORT Pràctica esportiva que consisteix a llançar-se des d'un lloc alt, subjectat per una goma elàstica que fa pujar i baixar el saltador diverses vegades.
  
13 salt mortal ESPORT Salt acrobàtic, el salt que fa hom fent una volta en l'aire abans de recobrar la posició primitiva.
  
14 salts acrobàtics ESPORT Modalitat d'esquí artístic i acrobàtic que consisteix a saltar des d'un trampolí i fer figures acrobàtiques en l'aire.
 
2 fig 1 Fet de passar d'una cosa a una altra, d'un estat a un altre, sense transició. La natura no fa salts, deia un axioma medieval.
  
2 Fet de saltar una línia, un passatge, etc., en una lectura, una còpia, etc.
  
3 fer el salt (a algú) No comparèixer a la cita donada, no complir un compromís concret o un deure formal.
  
4 fer el salt (a algú) esp Ésser infidel (al cònjuge). Ell no ho sap, però la seva dona li fa el salt.
  
5 salt enrere CIN Escena de curta durada que, intercalada en un film, trenca la cronologia de la història i evoca fets passats.
 
3 ant Assalt, acció d'atacar ràpidament i enèrgicament.
 
4 CIBERN/TECNOL Qualsevol alteració en l'execució seqüencial de les instruccions o sentències d'un programa.
 
5 a salt de garsa CONSTR Dit de la disposició de les llates d'una teulada quan les teules són subjectades per llurs extrems d'una llata a l'altra.
 
6 salt d'aigua (o simplement salt) HIDR 1 Desnivell natural o artificial, brusc i important, d'un curs d'aigua. És anomenat també sallent.
  
2 Caiguda de l'aigua en aquest desnivell.
  
3 Massa d'aigua que cau d'una certa alçada, especialment en una instal·lació industrial.
 
7 salt de cavall JOCS Cadascun dels moviments que fa la peça del joc d'escacs denominada cavall, ja que és l'única que pot canviar de casella passant per sobre de peces que ocupen caselles intermèdies.
 
HOM: sal.


 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda