Abreviatures i símbols
 

tabac1

 
[1766; probablement de l'àr. ṭabbâq, ṭubbâq, usat a Espanya com a nom d'herbes medicinals, algunes estupefaents, aplicat pels espanyols a la planta que fumaven els indis; en cat. apareix el 1647 amb la forma cast. tabaco]
 
m 1 BOT 1 AGR Planta herbàcia anual o perenne de la família de les solanàcies (Nicotiana tabacum), de fulles el·líptiques o lanceolades, de flors de color crema en panícula i fruits en càpsula, conreada en molts països tropicals.
  
2 tabac de jardí JARD Arbust de la família de les solanàcies (Nicotiana glauca), de fulles alternes i glauques i flors de corol·la tubular groga, conreat com a ornamental.
  
3 tabac de muntanya Àrnica.
  
4 tabac de pota AGR Planta herbàcia anual de la família de les solanàcies (Nicotiana rustica), de fulles ovades i peloses, flors verdoses groguenques en panícules i fruits capsulars.
 
2 INDÚST 1 Producte obtingut de les fulles del tabac, sotmetent-les a les oportunes operacions i tractaments, que és emprat per a fumar en forma de cigars, de cigarrets o en pipa, o bé es fa servir per a mastegar o per a aspirar-lo pel nas.
  
2 tabac espalillat Tabac sense el nervi de les fulles, preparat per a ésser transformat en cigarret.

 

tabac2

 
[1429; de l'àr. vg. hispànic ṭabaq 'safata; covenet']
 
m Cistelleta rodona, panereta. Un jove li va oferir un tabac de roses.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda