Abreviatures i sÝmbols
 

tapar
conjugaciˇ

 
[s. XIII; der. possible tant de tap com de tapa1]
 
v 1 tr 1 Posar el tap, la tapa o la tapadora a un objecte. Aquesta garrafa, no l'has tapada bÚ. Una mÓquina de tapar ampolles. Tapa bÚ l'olla.
  
2 abs Aquest tap no tapa prou bÚ.
  
3 Interceptar un tap la comunicaciˇ del contingut d'una ampolla, etc., amb l'exterior. El vi s'ha tornat agre perquŔ la garrafa no estÓ ben tapada.
 
2 1 tr Posar en un forat o una cavitat una cosa s˛lida que l'ompli o l'obstrueixi. Tapar els forats, les escletxes, amb guix.
  
2 pron No poder-se empassar res, com si hom tinguÚs obstru´t l'es˛fag.
  
3 pron PAT Ofegar-se per dispnea.
  
4 tr Interceptar un cos opac la vista d'alguna cosa. Un n˙vol que ens tapava la lluna. VÚs-te'n del davant, que em tapes la vista.
  
5 tr fig Posar objeccions a alg˙, sortir-li amb raons, etc., que el deixin sense saber quŔ dir. Amb poques paraules el va tapar.
  
6 tapar (a alg˙) els ulls (o les orelles, o el nas, o la boca) Posar-li un objecte que obstrueixi aquests ˛rgans impedint-li de veure, de sentir, d'olorar, de parlar.
  
7 tapar els ulls (a alg˙) fig Fer que no vegi alguna cosa o no se n'adoni.
  
8 tapar forats fig Atendre a despeses necessÓries, pagar deutes.
  
9 tapar la boca (a alg˙) fig Obligar-lo a callar, sia per convicciˇ, sia per forša.
 
3 1 tr Posar una cosa, estar una cosa, damunt una altra ocultant-la, abrigant-la, protegint-la de la pols, de la mullena, etc. ╔s molt brut aix˛: tapeu-ho amb un drap. Quan et fiquis al llit, tapa't bÚ i procura suar.
  
2 tr fig Dissimular, ocultar. Tapar els defectes d'alg˙. Tapar una falta.
  
3 tapar-se el cel Cobrir-se de n˙vols.
  
4 tapar un escarabat T╚XT En la fabricaciˇ de teixits, fer cˇrrer els fils ve´ns al lloc on s'ha produ´t un escarabat, per tal de dissimular la manca de fils que l'ha ocasionat.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda