Abreviatures i sÝmbols
 

torn

 
[s. XIV; del ll. tornus, i aquest, del gr. tˇrnos, Ýd.]
 
m 1 1 MANUT MÓquina simple que consisteix en un cilindre, tangencialment al qual hom aplica la resistŔncia, que Ús mogut mitjanšant una roda de gran diÓmetre, una o dues manetes, etc., o bÚ per un motor.
  
2 HIST Poltre.
 
2 OFIC 1 MÓquina emprada per a arrodonir peces de fusta, de metall, de banya o altre material dur, o donar-los un perfil o un calibre determinat.
  
2 torn de ballesta Torn primitiu en el qual la rotaciˇ de la peša era causada per la peša anomenada ballesta.
 
3 p anal 1 Nom donat a diverses mÓquines o aparells que treballen per un rÓpid moviment de rotaciˇ.
  
2 CER└M Aparell que consisteix en un disc gros de fusta a la part inferior d'un eix, a l'extrem superior del qual hi ha un disc mÚs petit, damunt el qual el terrisser colĚloca la peša de terra que ha d'afaišonar i que gira en fer girar amb els peus el disc gros.
  
3 FUST Eina a manera de premsa emprada pels boters per a estrŔnyer i doblegar les dogues de les bˇtes.
  
4 TECNOL MÓquina eina emprada per a treballar un s˛lid indefinit fent-lo girar entorn d'un eix i arrencant-li material perifŔricament per tal de transformar-lo en una peša ben definida.
  
5 torn de filar T╚XT Aparell que era emprat per a filar o per a debanar el fil d'una madeixa.
  
6 torn rev˛lver TECNOL Torn prove´t d'un rev˛lver que porta diverses eines diferents, cadascuna de les quals treballa la mateixa peša i executa una operaciˇ distinta.
 
4 p anal Tambor giratori d'eix vertical amb obertures laterals que, colĚlocat en l'obertura d'una paret, serveix de vehicle per a passar objectes de l'un costat de paret a l'altre sense que la persona que hi ha a l'un costat vegi la que Ús a l'altre costat.
 
5 1 Tanda 1 i 2. Tocar-li el torn a alg˙. El torn del matÝ.
  
2 al meu (teu, seu, etc.) torn loc adv Per ordre successiu i alternat. Cadasc˙ al seu torn.
  
3 al meu (teu, seu, etc.) torn loc adv Per la meva (teva, seva, etc.) part. Hem agafat aquest mot del castellÓ, i el castellÓ, al seu torn, del francŔs.
  
4 torn obert de paraules Darrera part d'una assemblea, un acte, etc., anal˛ga a la de precs i preguntes, dedicada a la intervenciˇ lliure dels assistents.
  
5 torn d'ofici DR PROC Ordre que s'observa per a designar advocat i procurador en el cas en quŔ els litigants no poden satisfer-ne els honoraris.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda