Abreviatures i sÝmbols
 

ullera

 
[s. XIV; de ull]
 
f 1 ĎPT/ASTR 1 Dispositiu ˛ptic format per un tub prove´t d'un parell de lents, simples o compostes, que hom empra per a observar, mesurar o fotografiar objectes distants.
  
2 ullera de llarga vista Ullera per a l'observaciˇ terrestre.
  
3 ullera de passos Ullera meridiana.
  
4 ullera equatorial Ullera astron˛mica prove´da d'un moviment de gir al voltant d'un eix, mitjanšant el qual hom pot seguir el moviment diŘrn dels astres.
  
5 ullera meridiana Ullera astron˛mica que tÚ un moviment de gir al voltant d'un eix fix horitzontal orientat en la direcciˇ est-oest.
 
2 pl 1 OFTAL ĎPT Instrument ˛ptic per a corregir els defectes de la visiˇ o protegir els ulls, format per un parell de vidres (simples vidres o lents), muntats en una armadura, prove´da de dues barnilles o gafes que permeten de sostenir-lo a les orelles, de manera que cadascun dels vidres s'escaigui davant un ull. Ulleres de sol.
  
2 p ext Conjunt de les peces rodonenques d'espart, de cuir, etc., que hom posa davant els ulls dels animals que volten la sÝnia, l'era, un molÝ de sang, etc.
  
3 p anal ALIM PastÝs, de mida variable, que tÚ una forma que recorda unes ulleres.
 
3 pl PAT 1 Taca moradenca que es fa al voltant dels ulls o sota la parpella inferior i que sol Ússer deguda a una gran fatiga, a insomni o a alguna malaltia.
  
2 fer ulleres Tenir alg˙ ulleres.
 
4 vulg Anus.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda