Abreviatures i símbols
 

rata1

 
[s. XIII; d'origen incert, probablement d'un tipus ll. *rattus, ratta, onomatopeia de la remor que fa la rata rosegant; en b. ll. hi ha documentat un rattus aplicat al liró]
 
1 f ZOOL 1 Nom donat a diferents espècies de mamífers rosegadors de la família dels múrids, entre les quals destaquen les pertanyents al gènere Rattus, i en particular R. rattus (rata negra o de camp) i R. norvegicus (rata comuna o de claveguera). La rata negra o de camp té la cua llarga i amb moltes anelles, les orelles grosses i el pelatge aspre i fosc. La rata comuna o de claveguera és més grossa, però té la cua i les orelles més curtes i el pelatge més suau.
  
2 rata bàndicut Bàndicut.
  
3 rata cellarda Rosegador de la família dels glírids (Eliomys quercinus), amb la cua llarga i pilosa, pelatge molt característic, de costums nocturns i poc gregari.
  
4 rata d'aigua Mamífer de l'ordre dels rosegadors, família dels micròtids (Arvicola sapidus), amb el cap gros, cos robust i massís i que habita a les planes i valls humides.
  
5 rata dormidora Nom donat a alguns rosegadors pertanyents a la família dels glírids, de petites dimensions, nocturns, arborícoles i gregaris. Cal destacar-ne la rata dormidora grisa (Glis glis) i la rata dormidora rogenca (Muscardinus avellanarius).
 
2 adj i m i f Avar.
 
3 f fig 1 córrer la rata pel ventre Tenir gana.
  
2 rata de biblioteca Persona molt afeccionada a freqüentar les biblioteques o, en general, a consultar llibres d'estudi.
  
3 rata de sagristia Persona beata, que fa ostentació de devoció i religiositat.
 
4 f ICT Peix de l'ordre dels perciformes, de la família dels uranoscòpids (Uranoscopus scaber), de cap gros, amb plaques dèrmiques fortes, boca supina i aletes pectorals grosses.

 


rata2

 
[variant de prorrata (v. rat2)]
 
f ant Prorrata.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda