Abreviatures i símbols
 

pardal

 
[s. XIV; del gr. párdalos, íd.]
 
m 1 ORNIT 1 Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels ploceids (Passer domesticus), l'ocell més conegut, granívor, amb els mascles de color castany, amb zones grises, negres i blanques, i les femelles grisenques.
  
2 matar dos pardals d'un tret fig Obtenir dos resultats amb una sola acció.
  
3 pardal d'ala blanca Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels ploceids (Montifringilla nivalis), amb el cap gris, la gola negra i les ales i la cua blanques.
  
4 pardal de bardissa Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels prunèl·lids (Prunella modularis), amb les parts superiors bru fosc i les inferiors gris pissarra.
  
5 pardal de passa Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels ploceids (Passer hispaniolensis), de colors més marcats que el pardal, amb el pili roig castany.
  
6 pardal roquer Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels ploceids (Petronia petronia) de color gris bru i les parts inferiors pàl·lides, i que habita en indrets rocallosos.
  
7 pardal xarrec Ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels ploceids (Passer montanus) de colors més vius que el pardal i amb una taca negra a la zona auricular.
  
8 val més un pardal a la mà que una perdiu en l'aire fig Val més un ocell a la mà que cent a volar
 
2 fig dial Home astut, que obra en profit propi.
 
3 fig dial Persona curta de gambals.
 
4 vulg dial Penis.
 
5 nus de pardal MAR Ballestrinca.
 
6 pardal de moro ZOOL Pixota negra.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda