Abreviatures i símbols
 

junta

 
f 1 1 Juntura.
  
2 CONSTR Junt.
  
3 HIST Justa.
  
4 TÈXT Fil igual al d'ordit, emprat pels teixidors per a lligar els que es trenquen.
  
5 junta de Cardan TECNOL Junta universal del tipus més simple que consta de dues forquilles i d'una creuera que les uneix.
  
6 junta de dilatació TECNOL Element d'unió entre dos tubs, dues barres, etc., que és capaç d'absorbir els esforços que apareixen amb les variacions de longitud produïdes per efectes tèrmics.
  
7 junta d'estanquitat (o simplement junta) TECNOL Element que hom col·loca entre dues peces fixes, o en la zona de contacte entre dues peces amb moviment relatiu, per tal d'assegurar respectivament l'estanquitat de la unió o la del dispositiu de què formen part.
  
8 junta universal TECNOL Tipus d'acoblament, basat en la suspensió de Cardan, que permet la transmissió del moviment de rotació entre dos arbres d'eixos geomètrics coincidents però que formen entre si un cert angle.
 
2 1 Reunió de persones congregades per tractar d'un afer, conferenciar, etc.
  
2 Conjunt de persones nomenades per a dirigir els assumptes d'una col·lectivitat. La junta directiva d'una corporació.
  
3 HIST Al regne d'Aragó, des del segle XII, associació de caràcter transitori i voluntari de diverses poblacions o municipis per a la defensa mútua.
  
4 POLÍT Òrgan de govern que deté el poder polític després d'un cop d'estat. Una junta revolucionària. Una junta militar.
  
5 junta de comerç Institució representativa de la burgesia comercial creada per tal de promoure l'activitat industrial i mercantil.
  
6 junta de portaveus POLÍT Òrgan intern del parlament que constitueix l'expressió més acabada de la penetració dels partits polítics, per mitjà dels grups parlamentaris, en la vida de les cambres parlamentàries.
  
7 junta general d'accionistes DR ADM Organisme sobirà, decisori, no permanent ni executiu, en les societats anònimes.
  
8 junta veïnal DR ADM Òrgan de govern de les comunitats de propietaris; el nom legal és el de junta de propietaris.
 
 

Anuncis    

 
       
 
  Diccionarisdelenciclopedia.cat Enciclopèdia.cat Text-La Galera llibres.cat
       
  Qui som Condicions Crèdits Sobre el diccionari.cat Contacte Ajuda