cafè

Accessory
Etimologia: de l’it. caffè o el fr. café, manlleu del turc kahvé, íd., pres, al seu torn, de l’àr. qáhwa, aplicat alhora al cafè i als vins 1a font: 1704
Body
  [plural cafès] masculí
 1. botànica i agricultura
  1. Arbre de la família de les rubiàcies (Coffea arabica), de fulles persistents de color verd fosc, de flors estel·liformes blanques i oloroses i de fruits en drupa de la mida d’una cirera.
  2. per extensió Qualsevol dels arbres del gènere Coffea semblants al cafè pròpiament dit i conreats amb les mateixes finalitats, com el cafè del Congo (C. robusta) i el cafè de Libèria (C. liberica).
 2. alimentació, indústries alimentàries i economia
  1. Gra del cafè.
  2. cafè descafeïnat Cafè del qual hom ha extret la cafeïna.
 3. alimentació, indústries alimentàries
  1. Beguda estimulant obtinguda per infusió dels grans de cafè torrats i molts. Fer un cafè. Vols el cafè amb sucre o sense?
  2. cafè amb llet Barreja de llet amb un raig de cafè que hom pren en una tassa més gran que la destinada al cafè tot sol.
  3. cafè irlandès Cafè amb whisky i nata al damunt.
  4. cafè trencat (o tallat) Cafè amb una mica de llet.
  1. Establiment on hom serveix la beguda anomenada cafè, i també licors, refrescs, etc.
  2. cafè cantant espectacles i música Cafè concert.
  3. cafè concert espectacles i música Cafè on eren presentats números de música o de cant en una tarima o en un petit escenari.
  4. cafè teatre teatre Cafè on són presentats espectacles teatrals, especialment obres d’extensió més reduïda o, sovint, d’estructura i de mitjans diferents del teatre convencional.