xocolata

Accessory
Etimologia: del cast. chocolate, i aquest, d’una probable combinació de mots nàhuatls d’ingredients de la xocolata, producte artificial: pótxotl ‘capoc’ i kakáwatl ‘aigua de cacau’, potser potxo-kakáwa-atl ‘beguda de cacau i capoc’, abreujat pels espanyols en cho(ca)cahuatl i alterat per influx del nom d’altres begudes mexicanes, com poçolatl ‘beguda de blat de moro’, txilatl ‘beguda de pebrot’, pinolatl ‘beguda de pinole (vainilla i altres espècies)’ 1a font: 1696, DLac.
Body
    femení
  1. alimentació, indústries alimentàries
    1. Producte alimentari obtingut barrejant íntimament quantitats variables de pasta de cacau o cacau refinat en pols i sucre finament polvoritzat (s’hi pot afegir mantega de cacau).
    2. xocolata desfeta Beguda feta amb xocolata deixatada cuita amb aigua o llet. Una xicra de xocolata desfeta.
  2. col·loquialment Haixix.